Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O înregistrare pune guvernul italian într-o șituație delicată

orfoonline.org
Giuseppe conte

O înregistrare în care un purtător de cuvânt al şefului Guvernului italian Giuseppe Conte ameninţă că va ”elimina o maree” de funcţionari din finanţe dacă împiedică realizarea angajamentelor electorale pune Guvernul populist şi de extremă dreapta într-o situaţie stânjenitoare, cu câteva zile înainte de prezentarea bugetului, relatează AFP preluată de news.ro.

În această înregistrare realizată de doi jurnalişti de la ediţia italiană a Huffington Post - larg difuzată duminică în presă -  Rocco Casalino, un purtător de cuvânt al lui Giuseppe Conte şi un apropiat al Mişcării Cinci Stele (M5S, populist, antisistem) anunţă o ”mega răzbunare” pe funcţionarii de la finanţe, ”dacă nu scot bani pentru venitul cetăţeniei”.

”Anul 2019 va fi consacrat eliminării unei maree de membri ai Ministerului Finanţelor, va fi cu cuţitele trase”, afirmă purtătorul de cuvânt.

Casalino, care a primit susţinerea şi ”încrederea” lui Giuseppe Conte, s-a apărat duminică în presă, evocând o ”conversaţie privată” cu cei doi jurnalişti şi denunţând o ”încălşcare a confidenţialităţii”, lucru contestat de redacţia Huffington Post.

Puterea şi influenţa lui Rocco Casalino au fost minimalizate duminică de către Executiv, însă Corriere della Sera îl prezintă pe acest om din umbră drept ”ochii şi urechile M5S” în biroul lui Giuseppe Conte, în pofida faptului că M5S l-a propus pe Conte în funcţia de preşedinte al Consiliului de Miniştri după alegerile din martie.

Proiectul de lege a finanţelor, care urmează să fie prezentat în zilele următoare, face obiectul unor aprige dezbateri în cadrul coaliţiei guvernamentale, alcătuită din M5S şi Liga (extremă drapta).

Venitul cetăţeniei, un fel de venit universal destinat celor mai modeşti şi o promisiune electorală-far a M5S, este unul dintre punctele de crispare, şi anume din cauza costului său - zece miliarde de euro potrivit M5S, mult mai mult potrivit altor estimări - care ar putea să afecteze grav conturile publice ale celei de a doua ţări cele mai îndatorate din Uniunea Europeană (UE) după Grecia.

Ministrul Economiei Giovanni Tria (neînregimentat politic, dar apropiat Ligii), foarte atent la problema deficitului, a declarat că nu doreşte ca deficitul să depăşească 1,6% din PIB anul viitor.

”Nu va exista finanţare a măsurilor promise de Liga şi M5S dacă ele generează un deficit mai mare”, a subliniat el.

Este vorba despre o poziţie intransigentă care ar putea să compromită anumite promisiuni electorale precum venitul cetăţeniei şi provoacă iritarea ministrului Dezvoltării Economice Luigi Di Maio, vicepremierul lui Conte şiliderul M5S.

Liga este mai puţin supărată, însă liderul ei, ministrul de Interne Matteo Salvini pledează şi el să se mai slăbească baierele pungii.

”Cifrele deficitului de după virgulă nu contează deloc”, a declarat el, pledând în favoarea unei legi a finanţelor ”curajoasă, exapnsivă şi o sursă de creştere” economică.

Asta cu atât mai mult cu cât una dintre principalele promisiuni ale partidului său - un nivel de impozitare unic de 15 sau 20% a familiilor şi întreprinderilor ("flat tax"), al cărei cost este estimat la câteva zeci de miliarde de euro - ar putea şi ea să facă obiectul rigorii bugetare.

Acest caz cristalizează tensiunile din coaliţia guvernamentală (M5S-Liga), aflată la putere de patru luni în Italia şi a determinat o reacţie din partea opoziţiei de stânga.

Discretă după înfrângerea în alegeri legislative din martie, ea a cerut demisia imediată a lui Rocco Casalino. Iar fostul şef al Guvernului Paolo Gentiloni (Partidul Democrat, centru-stânga), un om de obicei rezervat, a apreciat pe Twitter că purtătorul de cuvânt ”nu mai este compatibil cu funcţia sa”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.