Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O jurnalistă BBC va fi obligată să părăsească Rusia drept represalii la politica Londrei

bbc

Viza ei nu a fost prelungită și jurnalista va trebui să părăsească Rusia până pe 31 august. Acesta este răspunsul Moscovei la acțiunile Londrei împotriva presei ruse, a declarat Ministerul de Externe, informează RBK.

Corespondentului BBC în Rusia, Sarah Rainsford, nu i s-a prelungit viza și va trebui să părăsească țara după data de expirare. Acest lucru a fost raportat de Bloomberg, făcându-se referire la un angajat al Ministerului Rus de Externe. Potrivit acestuia, viza lui Rainsford este valabilă până la 31 August.

Și postul de televiziune ”Rossiya 24” a relatat că Rainsford va fi obligată să părăsească Rusia.

RBK a trimis o cerere serviciului de presă al Ministerului Afacerilor Externe și i-a solicitat și lui Sarah Rainsford să comenteze.

După cum a declarat prezentatorul postului ”Rossiya 24”, un astfel de pas a fost un „răspuns simetric” la măsurile pe care autoritățile britanice le iau împotriva reprezentanților mass-media rusești.

Totodată, reprezentantul oficial al Ministerului de Externe, Maria Zaharova, a declarat pe canalul său de pe Telegram că Ministerul de Externe a avertizat Londra, în repetate rânduri, că va lua măsuri ca răspuns la «reala ”hărțuire a vizelor”, de către Londra, asupra corespondentului permanent rus din Marea Britanie”. Ea a mai spus că, recent, reprezentanții BBC au vizitat Ministerul de Externe, unde „li s-a expus totul, în detaliu”.

La începutul săptămânii, la 9 august, Rainsford a participat la „Marea Convorbire” a președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, cu presa și cu oficialii. Jurnalista a menționat că Marea Britanie a anunțat noi sancțiuni economice împotriva Belarusului, cerând noi alegeri, corecte și eliberarea prizonierilor politici. Ea a întrebat care va fi reacția Minskului la noile măsuri.

”Să mâncați aceste sancțiuni în Marea Britanie cât vreți. Nu am cunoscut această Mare Britanie timp de o mie de ani și nici nu vrem să o cunoaștem. Sunteți acoliții americanilor”, a răspuns Lukașenko într-o manieră emoțională.

Într-un raport din luna martie, referitor la încălcarea drepturilor cetățenilor ruși aflați în străinătate, Ministerul de Externe a menționat că, în ceea ce privește activitatea presei ruse din Marea Britanie, Londra «păstrează cursul de propagandă deja tradițional, care vizează combaterea „dezinformării rusești”, discreditând acțiunile conducerii ruse și inițiativele politice ale țării noastre».

„Deși nu au existat cazuri evidente de obstrucționare a activităților mass-media rusă în Marea Britanie pe parcursul anului 2020, cu toate acestea, din decembrie 2018, RT a fost implicat în proceduri judiciare cu Biroul de Comunicații – Ofcom (pentru reglementarea mass-media) iar corespondenții agenției de știri RIA Novosti și cei ai posturilor TV ”Pervîi kanal” și ”Rossia 1”, din 2016. Ei nu pot utiliza conturi bancare corporative în Marea Britanie. Există o tendință clară de cenzură publică și atacuri de informare asupra politicienilor britanici și a personalităților publice care cooperează cu reprezentanții mass-media ruse, în special RT„, a declarat Ministerul de Externe.

În decembrie 2020, Londra a impus sancțiuni personale împotriva președintelui Parlamentului Cecen, Magomed Daudov, ministrului adjunct de Interne Apti Alaudinov și fostului șef al poliției orașului cecen Argun, Ayub Kataev, din cauza încălcării drepturilor comunității LGBT din Cecenia.

De asemenea, în aprilie, Marea Britanie a adăugat pe lista sancțiunilor 14 cetățeni ruși, care aveau legătură cu speța Serghei Magnitsky.

La începutul lunii august, Rusia a ripostat și a impus sancțiuni personale împotriva cetățenilor britanici, fără a specifica împotriva cui exact.

Rainsford a venit pentru prima dată în Rusia în 2000, ca producător. În 2002, în timp ce încă nu era corespondent, ea a transmis redacției informații de la locul atacului terorist de la Teatrul ”Dubrovka” din Moscova, în octombrie 2002. De asemenea, a făcut un reportaj în timpul asediului unei școli din Beslan, în 2004.

După ce a lucrat în Rusia, Rainsford a fost corespondent BBC în Spania, Turcia și Cuba.

Ultima oră:

Londra solicită Moscovei să reconsidere decizia de a nu prelungi viza de muncă a jurnalistului britanic, considerând că un astfel de pas este neîntemeiat, a declarat vineri un reprezentant al Ambasadei Marii Britanii în Federația Rusă.

”Aceasta este o altă acțiune nejustificată a autorităților ruse. Le îndemnăm să reconsidere acest pas reacționar împotriva jurnalistului premiat de la BBC. Astfel de acțiuni vor continua doar să exacerbeze situația privitoare la libertatea presei în Rusia”, a declarat serviciul de presă al misiunii diplomatice britanice.

Vineri, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, a declarat că Federația Rusă a avertizat în repetate rânduri despre intenția sa de a lua măsuri din cauza problemelor de viză ale unui corespondent permanent rus din Marea Britanie. Ea a însoțit mesajul cu o trimitere la o declarație a Ministerului de Externe Rus din noiembrie anul trecut și a reamintit că MAE Rus a avertizat, în repetate rânduri, că ”drept răspuns la adevărata batjocură privind vizele, din partea Londrei, la adresa corespondentului permanent rus din Marea Britanie, vor fi luate măsurile corespunzătoare”. Grupul media anglo-saxon nu a reacționat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.