Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O mamă din Suedia a fost condamnată pentru crime de război, după ce fiul ei a ajuns copil-soldat în Siria la doar 12 ani

sirianul.com
siria/damasc

Un tribunal din Suedia a găsit vinovată de crime de război o suedeză care nu a reuşit să-şi împiedice fiul de 12 ani să devină copil-soldat în Siria, unde a şi fost ucis în conflict, relatează vineri Reuters.

"Curtea o condamnă pe Lina Ishaq la şase ani de închisoare pentru grava încălcare a dreptului internaţional şi crimă de război", a anunţat instanţa.

Femeia a negat acuzaţiile care i-au fost aduse.

"În calitate de garant al protecţiei sale, (Ishaq) a omis să-şi împiedice fiul Joan, 12-15 ani, să fie recrutat de complici necunoscuţi şi folosit drept copil-soldat din partea Statului Islamic în conflictul armat din Siria", se precizează în verdict.

Femeia în vârstă de 49 de ani, o suedeză care s-a întors din Siria în 2020, este prima persoană pusă sub acuzare în Suedia pentru că a contribuit la recrutarea fiului ei minor pentru a deveni copil-soldat.

Băiatul, care era născut în 2001, a murit în 2017.

Potrivit ONU, recrutarea şi folosirea de copii sub 15 ani ca soldaţi sunt interzise de dreptul internaţional umanitar, fiind recunoscute de asemenea de Curtea Penală internaţională drept crime de război.

Legislaţia suedeză permite tribunalelor să iniţieze procese pentru crime împotriva dreptului internaţional comise în afara ţării, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.