Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O microalgă ar putea fi responsabilă pentru moartea mai multor balene australe în Argentina

world-today-news.com
algă alge

Moartea mai multor balene australe în ultimele zile în sudul Argentinei, care ar putea fi asociată cu proliferarea unei microalge, îngrijorează oamenii de ştiinţă, care salută totodată anul acesta o prezenţa record a acestor cetacee în ultimii 50 de ani, informează AFP și Agerpres.

După descoperirea unui prim cadavru pe 24 septembrie, până pe 2 octombrie cel puţin 13 balene moarte au fost recenzate în Golfo Nuevo, în apropiere de Peninsula Valdez (la o distanţă de 1.300 de kilometri de Buenos Aires), sanctuar şi loc de reproducere unde balena australă (Eubalaena australis) revine din iulie până în noiembrie, potrivit Institutului de Conservarea a Balenelor (ICB).

Sunt în curs autopsii realizate pe cadavrele recuperate - cele mai multe sunt încă în larg - şi analize ale apei şi ale moluştelor ''pentru a determina eventuala prezenţă a unor biotoxine asociate proliferării algelor nocive, denumite în mod comun maree roşie'', potrivit Agustinei Donini, coordonatoarea Programului pentru balene, citată luni în comunicatul ICB.

''Niciuna dintre balenele (moarte) observate până astăzi nu prezentau urme de leziuni traumatice sau de prinsoare (în plase sau în grilaje, n.red) şi toate erau într-o bună stare nutriţională'', notează ICB.

Numărul neobişnuit de mare de balene moarte într-o perioadă scurtă într-o singură zonă sugerează contribuţia unei ''variabile locale de mediu'', potrivit Marcellei Uhart, codirectoarea programului.

''Mareea roşie'' este un fenomen parţial sezonier de proliferare a anumitor alge microscopice, legat de o conjunctură de factori cum ar fi temperatura apei, luminozitatea, aciditatea sau salinitatea. Pigmentul microalgelor poate, în funcţie de cantitate, să producă straturi roşiatice la suprafaţa apei, fenomen care stă la baza denumirii lor.

Primarul localităţii Puerto Piramides, Fabian Gandon, a părut să privilegieze la rândul său această ipoteză, evocând ''o creştere neobişnuită'' a mareei roşii în golfurile Nuevo şi San José.

Populaţia locală a primit recomandarea de a nu a consuma moluşte bivalve, care au particularitatea de a concentra toxinele asociate microalgelor. Toxicitatea pentru om depinde de gradul de concentraţie.

În ciuda morţii în serie a balenelor, raportul anual foto-aerian al ICB a recenzat în acest sezon 1.420 de balene (cele mai multe australe), dintre care 554 pui, în apele golfurilor Nuevo şi San José, adică ''cel mai mare număr de exemplare observate în 51 de ani de studii''.

ICB subliniază că există în continuare ''numeroase balene'' în zonă, iar scopul survolurilor nu este atât de a contabiliza, cât de a identifica fiecare cetaceu, lucru posibil graţie calusurilor de pe capul balenei australe, unică în cazul fiecărui animal. ICB deţine un registru cu 4.000 de specimene.

ICB nu are până în prezent o explicaţie clară pentru revenirea a numeroase balene la Valdez, fenomen vizibil de circa doi ani. Aminteşte de asemenea că numărul balenelor moarte este pentru moment mai mic decât cele 45 recenzate în 2021.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.