Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă junglă precum Calais între Italia şi Franţa: Sute de migranţi îşi riscă viaţa

calais

Sute de migranţi îşi riscă zilnic viaţa la frontiera de nord a Italiei, în zona cunoscută deja drept 'mini-Calais', în încercarea de a pătrunde neobservaţi în Franţa, relatează miercuri Reuters, atrăgând atenţia asupra altor drame care se petrec departe de 'jungla' de la Calais. Problemele de la frontiera dintre localităţile Ventimiglia, Italia, şi Menton, sudul Franţei, s-ar putea chiar agrava, luând în considerare doar faptul că, numai în această săptămână, paza de coastă italiană a salvat mai mult de 10.000 de migranţi plecaţi de pe litoralul libian.

În timpul nopţii, oameni care au fugit de războaie precum cele din Sudan sau din Libia părăsesc taberele înfiinţate de Crucea Roşie şi de asociaţia Caritas de partea italiană a frontierei, în speranţa că vor putea traversa cei 5-6 km de trecători şi tuneluri. 'Aceasta este a opta mea încercare', spune Hassan, un tânăr plecat din regiunea sudaneză Darfur în urmă cu cinci ani şi care a reuşit să ajungă până la graniţa italo-franceză în pofida unui accident din copilărie care l-a lăsat cu un handicap locomotor.

'Italia No, Italia No', scandează un grup de tineri dintre cei care se joacă 'de-a şoarecele şi pisica' cu grănicerii francezi. 'Eu unul vreau să ajung la Montpellier, pentru că o doamnă franţuzoaică întâlnită pe vapor mi-a vorbit despre el', spune Magdi, plecat din Sudan în ianuarie şi ajuns la Ventimiglia după ce a traversat Ciad, Niger, Libia şi Marea Mediterană. Una din tentativele sale de a pătrunde în Franţa, acum 10 zile, a fost abandonată după ce un alt migrant a fost lovit de un tren şi rănit grav în timp ce mergea de-a lungul căii ferate. Pentru cei care reuşesc totuşi să ajungă mai departe decât Magdi şi tovarăşul său, există toate şansele să fie trimişi înapoi. Poliţia din departamentul francez Alpes-Maritimes a informat că a arestat săptămâna trecută 1.521 migranţi, dintre care 94% au fost returnaţi. În acest an, numărul total al celor reţinuţi în zonă a fost de 24.344. Regulile Uniunii Europene cer ca migranţii să depună cerere de azil în primul stat membru în care ajung, ceea ce pune Italia în situaţia de a face faţă cu greu numărului tot mai mare de nou-sosiţi, conform Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.