Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O nouă Unire Mică! Acordul moldo-român privind controlul coordonat la granițe a fost semnat: Un mecanism firesc al relațiilor frățești

profit.ro
aglomeratie frontiera

Acordul dintre Guvernul de la Chișinău și de la București privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei Leușeni - Albița, pe sensul de intrare în România, a fost semnat de ministrul de Interne, Ana Revenco, și omologul său, Lucian Bode. Ceremonia a avut loc chiar în incinta PTF Albița și a avut loc cu participarea secretarilor de stat din ambele MAI, conform deschide.md.

Ministrul de Interne, Ana Revenco, a declarat că acest coordonat este un mecanism firesc al relațiilor frățești dintre R. Moldova și România, motivat de războiul din Ucraina, dar și de schimbările care dinamizează relațiile economice între malurile Prutului.

”Acordul este născut din nevoia de a asigura un mecanism nou, din nevoia provocată de războiul din Ucraina. Devenim piloni importanți, aș spune chiar principali, în prevenirea și lupta cu criminalitatea transfrontalieră, terorismul și spălarea de bani. Ne amintim de criza de transport marfar generată de invazia rusă, când s-au creat cozi kilometrice ale camioanelor care așteptau să treacă vama. Atunci am reușit să gestionăm situația la zi și tot atunci s-a născut și această idee, parafată prin această semnătură. Sperăm că toți cetățenii care intră în România să beneficieze de acest regim coordonat. Așa noi evoluăm, dezvoltăm relațiile noastre împreună cu echipele FRONTEX, facem pași fermi spre integrarea europeană” a declarat Revenco.

Șeful MAI a notat că infrastructura trebuie regândită și modernizată pe ambele maluri ale Prutului. Potrivit ei, în R. Moldova trebuie să dezvoltăm și infrastructura rutier, pentru ca distanțele dintre Chișinău și București să fie neesențiale.

Iar șeful MAI-ului român, Lucian Bode, a anunțat că acesta este un proiect pilot, care va dura șase luni, cu posibilitatea de prelungire multiplă pe același interval de timp.

”Semnarea acordului ne va permite să gestionăm mai eficient efectele create de contextul de securitate regional. Înainte de război, înregistram sub 5 milioane de treceri anuale ale frontierei cu R. Moldova, în timp ce în 2022 s-a înregistrat cifra record de 9,6 milioane de treceri prin toate cele șase PTF cu R. Moldova, dintre care 40% pe aici, prin Albița. Un număr atât de mare arată că statele noastre sunt mai interconectate ca niciodată. Semnarea acestui acord este o dovadă că R. Moldova e un partener dde încredere al UE. Datorită acordului, timpii de așteptare se vor reduce, pentru că nu vor mai fi două verificări succesive, ci doar una. E un proiect pilot în care ne vom comporta ca două țări membre ale UE” a notat Bode.

El a mai explicat cum va avea loc procesul de lucru în acest punct comun de control. Potrivit lui, PTF se va afla pe teritoriul României, iar în cadrul lui vor activa atât polițiști de frontieră și reprezentanți ai Serviciului Vamal din R. Moldova, cât și din România.

De asemenea, ministrul român de Interne a anunțat că, în viitorul apropiat, va fi operaționalizat și PTF din dreptul localităților Bumbăta (România) - Leova (R. Moldova). Potrivit lui, Guvernul de la București a adoptat ieri o hotărâre în acest sens, prin care s-au reglementat chestiunile necesare în vederea operaționalizării acestui punct.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.