DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Avertismentul medicilor: În medie, în lume, o persoană din şase va suferi un AVC

SANADOR
AVC accident vascular cerebral

Managerul Serviciului de Ambulanţă Bucureşti-Ilfov, Alis Grasu, a atras atenţia, marţi, că, la nivel mondial, la fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral, iar în medie o persoană din şase va suferi un AVC pe parcursul vieţii.

"La fiecare şase secunde, o persoană moare din cauza unui accident vascular cerebral la nivel mondial. În medie, o persoană din şase va suferi un accident vascular cerebral pe parcursul vieţii. (...) Până la apariţia trombolizei, dintre persoanele care făceau accident vascular cerebral jumătate plecau acasă cu cel puţin o dizabilitate. De la introducerea tratamentului trombolitic, proporţia a scăzut, scade continuu numărul celor care rămân cu urmări, cu dizabilităţi după accidentul vascular cerebral ischemic. Un pacient cu accident vascular cerebral netratat pierde în jur de 1,5 - 2 milioane de neuroni pe minut", a explicat medicul, a lansarea campaniei de conştientizare a riscului unui accident vascular cerebral.

Preşedintele Societăţii de Neurologie din România, Cristina Tiu, a precizat că, anual, în România, se înregistrează în jur de 55.000 accidente vasculare cerebrale cu o mare mortalitate, morbiditate, cu dizabilitate reziduală la 30% dintre pacienţi.

"Din păcate, partea de endovascular nu a ţinut pasul la fel de bine şi este obiectivul nostru în acest moment să creştem rata de trombectomie mecanică. Sunt cinci centre active. (...) Este imperios necesar să creăm o curriculă de pregătire pentru neuro-intervenţional, pentru că, altfel, nu vom putea acoperi aceste nevoi. (...) Momentul între debutul simptomelor şi până la apelul către ambulanţă este undeva la 185 de minute. În ceea ce priveşte partea legată de ambulanţă întârzierea este undeva de 83 de minute", a susţinut Cristina Tiu.

Potrivit acesteia, sunt necesare mai multe unităţi de accidente vasculare cerebrale acute şi personal mai numeros şi instruit. "Avem nevoie de mult mai multe centre de neuroreabilitare. Avem nevoie neapărat de strategie naţională pentru accidentul vascular cerebral", a evidenţiat ea.

"Avem deja un model de bună practică care se extinde în ceea ce priveşte tratamentul infarctului miocardic şi care a dus la schimbarea indicatorilor legaţi de supravieţuirea şi supravieţuirea de bună calitate a persoanelor cu infarct. (...) Este necesară o abordare strategică a acestei patologii, care să ducă la accesul la servicii medicale care să poată să facă posibil tratamentul precoce al accidentului vascular ischemic la nivel naţional. Să nu existe practic niciun judeţe în care să nu existe acces la acest tip de servicii. Va reduce mult mortalitatea şi, mai ales, dizabilitatea, pentru că multe dintre persoanele care suferă accidente vasculare cerebrale rămân cu sechele foarte serioase şi recuperarea lor este dificilă sau chiar imposibilă, afectează capacitatea de muncă şi viaţa de zi cu zi", a declarat, la rândul său, ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

Potrivit consilierului prezidenţial Diana Păun, Administraţia Prezidenţială se alătură eforturilor de conştientizare a importanţei prezentării imediate la spital în cazul producerii unui accident vascular cerebral.

"Timpul înseamnă viaţă. Accidentul vascular cerebral poate fi prevenit. De aceea, cred că importanţa conştientizării modului de prevenţie este esenţială şi fiecare dintre noi poate acorda atenţie specială factorilor de risc cum sunt hipertensiunea arterială, menţinerea greutăţii optime, alimentaţia sănătoasă, exerciţiile fizice, renunţarea la fumat, screening sau controale periodice la specialist în cazul afecţiunilor preexistente", a subliniat Păun.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.