Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O posibilă gură de oxigen pentru Ucraina: Japonia va trimite în SUA rachete Patriot

1616.ro
sistem patriot

Japonia a anunţat vineri că se pregăteşte să trimită rachete de apărare antiaeriană Patriot în SUA, după ce şi-a schimbat regulile în privinţa exportului de arme, prima revizuire majoră a restricţiilor din acest domeniu în ultimii nouă ani, relatează BBC şi Reuters, potrivit news.ro.

Mult timp, Japonia a interzis exporturile de arme letale, dar ţara caută acum să îşi stimuleze sectorul apărării pe fondul creşterii tensiunilor geopolitice din regiunea Indo-Pacific. Până acum, Japonia putea exporta doar componente şi nu avea voie să livreze arme asamblate.

"Această decizie este importantă pentru consolidarea alianţei dintre Japonia şi Statele Unite. Ea va contribui nu numai la securitatea Japoniei, ci şi la pacea şi stabilitatea regiunii Indo-Pacific în ansamblu", a declarat Yoshimasa Hayashi, secretarul general al cabinetului nipon.

O POSIBILĂ GURĂ DE OXIGEN PENTRU UCRAINA

Japoniei îi este în continuare interzis să exporte arme către ţări aflate în război, dar rachetele pe care le trimite în SUA ar putea fi indirect un beneficiu pentru Ucraina în războiul său cu Rusia. Exportul nipon oferă Statelor Unite mai mult spaţiu de manevră, în condiţiile în care Congresul blochează deocamdată decizia unui ajutor de 61 de miliarde de dolari pentru Kiev. Măsura ar putea astfel suplimenta arsenalul SUA pentru a trimite ca propriul arsenal să fie trimis în Ucraina.

Puterile occidentale au rămas fără muniţie pentru a aproviziona Ucraina în apărarea sa împotriva invaziei ruse. Rachetele Patriot se numără printre cele mai avansate arme furnizate de SUA Ucrainei.

Un oficial guvernamental japonez a declarat că rachetele vor fi folosite pentru a suplimenta arsenalul armatei americane, ca să asigure securitatea regiunii Indo-Pacific.

Revizuirea reglementărilor la care a procedat vineri guvernul de la Tokyo permite Japoniei să exporte arme gata de utilizare în ţările în care sunt stabiliţi deţinătorii de brevete pentru aceste produse. Orice reexport către ţări terţe ar avea nevoie de autorizaţia Tokyo.

Japonia produce rachete Patriot sub licenţă de la companiile americane Raytheon şi Lockheed Martin.

De asemenea, Tokyo ia în considerare posibilitatea de a exporta în Marea Britanie obuze de artilerie de 155 mm, fabricate sub licenţă de BAE Systems, a relatat joi Financial Times.

Reprezentantul guvernului japonez a precizat că exporturile vor fi luate în considerare atunci când ţara în care este stabilit deţinătorul licenţei face o cerere oficială, adăugând că SUA a fost până acum singura ţară care a făcut acest lucru.

Ambasadorul SUA în Japonia, Rahm Emanuel, a descris decizia ca fiind "istorică" şi "un exemplu semnificativ al angajamentului Japoniei faţă de acţiunile de descurajare".

ÎNGRIJORĂRILE JAPONIEI

Partidul de guvernământ din Japonia ia în considerare de mai multe luni modificări ale restricţiilor sale de export, deoarece acestea ar putea împiedica exportul de avioane de luptă de nouă generaţie dezvoltate în comun cu Marea Britanie şi Italia.

După cel de-al Doilea Război Mondial, Japonia a adoptat o constituţie care îi interzice să intre în război, cu excepţia cazurilor de autoapărare. Constituţia nu recunoaşte oficial armata şi o limitează la capacităţile de autoapărare. De asemenea, a impus o interdicţie privind exportul de arme, care a fost relaxată în 2014 pentru prima dată în aproape 50 de ani sub conducerea premierului de atunci Shinzo Abe - o măsură ce a fost privită cu suspiciune în China.

Anul trecut, Japonia a anunţat că îşi va dubla cheltuielile militare până la 2% din PIB-ul ţării până în 2027, invocând ameninţările reprezentate de China şi Coreea de Nord.

Agresivitatea militară tot mai mare a Beijingului a alimentat îngrijorarea japonezilor că, în cazul în care ar izbucni un conflict în Taiwan, Japonia nu numai că ar fi atrasă într-un război între SUA şi China, dar ar fi şi vizată în calitate de aliat al SUA. Japonia găzduieşte baze militare americane şi are cea mai mare concentraţie de trupe din afara Americii.

Coreea de Nord reprezintă, de asemenea, o ameninţare existenţială permanentă pentru Tokyo, deoarece ambiţiile sale nucleare au devenit tot mai alarmante - cu un număr record de lansări de rachete în acest an, inclusiv câteva care au survolat Japonia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.