Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O retrospectivă de film românesc contemporan, la Cinemateca Naţională din Ciudad de Mexico

film

O retrospectivă de film românesc contemporan este organizată, în premieră, în perioada 11 - 22 iunie, la Cinemateca Naţională din Ciudad de Mexico, anunţă ICR Madrid într-un comunicat transmis AGERPRES

Evenimentul este organizat de Institutul Cultural Român, Ambasada României din Statele Unite Mexicane şi Cinemateca Naţională din Mexic. 

Intitulată "10 ani în 10 filme. De la Palme d´Or la Ursul de Aur", retrospectiva include o selecţie a celor mai apreciate şi premiate filme româneşti de după anii 2000: "Moartea domnului Lăzărescu", regizat de Cristi Puiu, primul mare succes internaţional al cinematografiei româneşti din noul mileniu, "4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile", lungmetrajul regizorului Cristian Mungiu, distins la Cannes cu Premiul Palme d'Or în urmă cu un deceniu, "Poziţia copilului", realizat de Călin Peter Netzer, Premiul Ursul de Aur la Berlinala din 2010.

România, în PERICOL? Avertismentul șefului Armatei române


Evenimentul debutează cu lungmetrajul tânărului regizor Bogdan Mirică - "Câini", Premiul FIPRESCI în secţiunea Un Certain Regard la penultima ediţie a Festivalului de la Cannes.

ALERTĂ - Șeful Statului Islamic a fost UCIS într-un raid aerian

Seria de filme emblematice continuă cu pelicula "A fost sau n-a fost?" a regizorului Corneliu Porumboiu, Camera d'Or la festivalul de la Cannes în 2006, ''Aferim!'', filmul în alb şi negru al regizorului Radu Jude recompensat cu Ursul de Argint la Festivalul de Film de la Berlin din 2015, "Autobiografia lui Nicolae Ceauşescu", turul de forţă al lui Andrei Ujică, singurul documentar inclus în selecţie, şi "Ilegitim", penultimul lungmetraj al realizatorului Adrian Sitaru. 

Cristi Puiu şi Cristian Mungiu sunt prezenţi în această retrospectivă şi cu cele mai recente creaţii, selectate în competiţia oficială a festivalului de pe Croazetă în 2016 - "Sieranevada" şi "Bacalaureat", acesta din urmă distins cu Premiul pentru cel mai bun regizor în competiţia menţionată. 

Regalul de filme româneşti va fi găzduit de Cinemateca Naţională a Mexicului, un complex dedicat celei de-a şaptea arte cu 10 ecrane de proiecţie, pe lângă săli de expoziţie, laborator de restaurare digital şi un ecran în aer liber, care primeşte anual peste un milion de spectatori. 

Această primă retrospectivă în America Latină, co-organizată de Institutul Cultural Român de la Madrid, continuă colaborarea iniţiată cu Ambasada României în Argentina în 2016, la prima ediţie a Festivalului de Film Românesc din Buenos Aires, şi urmăreşte să consolideze renumele de care se bucură filmul românesc dincolo de circuitul festivalier, în rândul publicului larg din ţări vorbitoare de spaniolă.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.