Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O Românie săracă ca soarele sfânt pe cer

dansatori

De fiecare dată când un membru al guvernului Cioloș vorbește despre dezvoltare rurală prin agricultură mă enervez. Ieri a fost rândul vicepremierului Dîncu să vorbească pe această temă la Digi24 și sa mă enerveze. Dar decât să vă povestesc frustrările mele mai bune vă spun de ce agricultura și tradiția NU sunt cheia dezvoltării rurale. Cheia dezvoltării este tocmai abandonul identității țărănești.

În agricultură, aproximativ 50% din populație produce 4,8% din valoarea adăugată

Hai sa zicem că, printr-o magie, procentul se dublează. Adică un român din doi să producă mai puțin de 10 % din avuție. Asta înseamnă sărăcie, uneori sărăcie lucie, oricum ai coafa-o.

Dar dacă protejăm mâncarea națională să poată fi vândută mai bine?

Răspunsul scurt este că săracii fac foamea în timp ce corporatiștii și funcționărimea superioară se delectează în ideea naționalistă.

Dar acest răspuns nu este chiar adevărat. Mai știți marea secetă din 2007? Normal că nu o știți.  Pentru că în 2007 au explodat pur și simplu importurile din UE.

Agricultura continuă să fi prizoniera fluctuațiilor sezoniere. Dar, cam de un deceniu, consumul de alimente este mai degrabă legată de PIB, adică de situația generală economică. De ce? Pentru că dacă avem bani putem să importăm și în anii secetoși.

Soluțiile complementare de tip frăguțe, ciupercuțe și ecoturism nu sunt scalabile.

Da un număr de comunități le pot folosi pentru a ieși subdezvoltare. Dar cât de mare poate fi piața de ecoturiști? Și cum culegi ecofrăguțe iarna?

Cel mai probabil de la un moment încolo piața va fi datorată și noii veniți nu vor avea succes decât dacă vor disloca alte frăguțe furându-le rețelele de distribuție.

Migrația la oraș este eficientă

Un oraș consumă mai puține resurse edilitare pentru aceeași calitate a vieții.

Adică metrul cub de asfalt, kilometrul de apă și canalizare etc se folosesc de către și se amortizează cu banii de impozite a mai mulți oameni.

Apoi, o școală mai mare poate crea mai multă emulație, accesul la aparatură medicală scumpă e mai ușor, oportunitățile de tot felul mai dese, etc.

Soluțiile serioase la problema sărăciei, adică industrie și servicii, transformă oricum satul în oraș.

Sa zicem că nu vrem să depopulăm datele și construim oportunități de dezvoltare a unor microindustrii și alte lucruri. În timp, ajungem și noi precum țările civilizate, cu doar câteva procente ocupate în agricultură.

Cu ce vom mai deosebi atunci satul de oraș?

*

Pentru România alternativa este între sărăcie și urbanizare. De ce, atunci, oameni altfel inteligenți insistă să ignore evidența? Nu pot ști. Dar știu atât: nici Cioloș, nici Ghinea, nici Dîncu nu se vor retrage la țară să trăiască din munca pământului. Ci vor continua să trăiască în orașe cosmopolite, cu munca lor intelectuală și managerială, cu berea și vinul de import, tofu și hummus și teancuri lor de reviste străine.

Ok, poate la tofu și hummus speculez.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.