Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O sculptură din secolul al XV-lea, considerată pierdută, a fost descoperită pe un dulap într-o casă de patrimoniu

marea britanie

Un bust rar din secolul al XV-lea, considerat pierdut, a fost descoperit pe un dulap dintr-o casă administrată de National Trust, fundaţia care se ocupă cu protecţia patrimoniului cultural britanic, informează Press Association, potrivit Agerpres.

Sculptura, care o reprezintă pe sfânta martiră Agnes, a fost descoperita la Anglesey Abbey, din comitatul Cambridgeshire, în timpul unei operaţiuni de catalogare realizată de National Trust. 

Bustul realizat în lemn de nuc se crede că este unul dintre cele doar 20 de lucrări care s-au păstrat din creaţia sculptorului olandez Niclaus Gerhaert von Leyden sau din atelierul acestuia şi singura expusă într-o colecţie publică din Regatul Unit, potrivit fundaţiei britanice. 

Descoperirea a fost făcută de Jeremy Warren, curator şi cercetător în domeniul sculpturii la National Trust.

Citește și: O ţestoasă gigantică înrudită cu 'Singuraticul George' a fost descoperită în arhipelagul Galapagos

"Mi-a fost clar că sculptura era de o calitate excelentă, oferind suficiente indicii pentru a ne trimite să căutăm printre operele sculptorilor care au creat la sfârşitul secolului al XV-lea", a spus acesta. 

"Cercetarea m-a condus la mulajul din ghips al acestui bust, care s-a păstrat, iar acest lucru a pus cap la cap toate indiciile" 

"A fost nevoie de 80 de ani ca sfânta Agnes să fie redată identitatea", a mai afirmat cercetătorul. 

Bustul o înfăţişează pe sfânta Agnes ţinând în braţe un miel şi conţinea o relicvă care i-a aparţinut sfintei, potrivit National Trust. Relicva a fost pierdută între timp, iar locaşul unde se găsea acesta, închis etanş. 

Sculptura a fost achiziţionată între anii 1932-1940 de un fost proprietar al Anglesey Abbey şi apoi expusă pe un dulap după ce a fost înregistrată greşit în catalogul proprietăţii ca reprezentând-o pe Fecioara Maria şi mielul. 

Bustul sfintei Agnes făcea parte dintr-o serie de patru sculpturi alături de sfânta Barbara, sfânta Catherine din Alexandria şi de sfânta Margaret din Antioch, lucrări comandate de biserica benedictină Sfinţii Petru şi Pavel din Wissembourg, Alsacia, nord-estul Franţei. 

Descoperirea a fost făcută în timpul unui proiect de catalogare, cu durata de patru ani, prin care National Trust intenţionează să inventarieze şi să analizeze toate cele 6.000 de sculpturi şi statui din colecţia sa. 

"Bănuim că vor mai avea loc descoperiri, mai mari sau mai mici, în colecţiile de sculpturi ale fundaţiei, iar scopul acestui proiect este de a scoate la iveală cât mai multe, sporind aprecierea acestei mai degrabă necunoscute părţi a proprietăţilor din patrimoniu", a mai spus Warren.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.