Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O serie de evoluții ciudate, cu rol decisiv pentru turul II

revista presei

Hotnews:

Imediat dupa primul tur au avut loc o serie de evenimente si evolutii ciudate, cu rol decisiv pentru turul doi... 1. Mari suspiciuni de frauda. Aceasta este cea mai proasta veste pentru turul doi: PSD dispune de o masinarie de partid puternica, capabila sa fraudeze votul fara mari riscuri deoarece controleaza pe alocuri totul... 2. De notat lipsa de reactie a presedintelui Traian Basescu, tacerea sa adanca in fata acestor potentiale mari abuzuri. A criticat "gravele deficiente" si "neajunsuri" intr-un comunicat laconic emis in ziua primului tur, pe 2 noiembrie si a cerut formal demisia ministrului de externe Titus Corlatean. De atunci nu a mai iesit public pentru a-si intari pozitia... 3. Victor Ponta a format rapid dupa primul timp coalitia ciudatilor. Dan Diaconescu, Vadim Tudor si, in prima faza, Kelemen Hunor, si-au anuntat sprijinul pentru candidatul PSD in turul al doilea. Ponta spera astfel sa castige electoratul nationalist din Ardeal, unde s-a plasat sub Iohannis in turul I. UDMR a anuntat oficial joi ca lasa electoratul maghiar sa voteze dupa constiinta. Este o mutare menita sa-l ajute pe Ponta. Maghiarii oricum nu voteaza PSD, dar Ponta risca sa piarda si voturile nationalistilor din cauza aliantei la guvernare cu UDMR... 4. DNA continua ofensiva anti-baroni, intr-o operatiune care pare tot mai clar coordonata de serviciile secrete... Putem constata cu totii, mai ales dupa rezultatele primului tur, ca operatiunea de purificare interna a PSD nu a afectat nici capacitatea de mobilizare a baronilor, nici imaginea partidului. Pare mai degraba o operatiune cosmetica, menita a-i usura misiunea lui George Maior in caz ca va fi numit premier...  5. Candidatul ACL, Klaus Iohannis s-a trezit greu dupa turul I. A cazut la pace cu Monica Macovei abia joi, desi trebuia s-o faca a doua zi dupa alegeri, din proprie initiativa si fara ezitare. Iohannis s-a mai trezit cu o problema pe cap: tradarile interne. In noaptea alegerilor, cifrele care curgeau pe monitoarele partidului aratau, spre groaza liberalilor, o slaba mobilizare mai ales din partea PNL sau chiar tradari flagrante.

Evenimentul Zilei:

ACL a raspuns PSD cu manevra Fraudării votului din străinătate, o variantă a manevrei lui Traian Băsescu din 2004 a Fraudării votului în România. Prin întreţinerea scandalului (vezi campania dusă de unele site-uri şi televiziuni) se speră într-o prezenţă masivă a diasporei la vot. Manevra poate reuşi dacă, într-adevăr, numărul celor care n-au votat în primul tur în străinătate e foarte mare. Am însă impresia că nu-i atît de mare şi că e alcătuit din electorat taliban anticomunist. Reacţia lui Victor Ponta poate fi o capcană pentru Klaus Iohannis. Nu-i exclus ca numărul celor care vor veni la vot să fie mai mic decît la primul tur, mai ales dacă printre cei care au stat la coadă au fost şi mulţi care muncesc temporar. În absența forței lui Klaus Iohannis de a cuceri și inimile românilor, nu numai rațiunea acestora, ACL pregătește pentru săptămîna viitoare demonstrații de stradă menite a trezi din letargie electoratul anti-PSD. Și această strategie e cu două tăișuri. Oricît de tare ar încerca site-urile și televiziunile ACL să exagereze forța demonstrațiilor de stradă, dacă acestea nu mărturisesc o forță autentică, prin număr și energie, există riscul ca ele să descurajeze și mai tare electoratul anti-Ponta. Ca să nu mai spun că provocarea unor incidente ar putea da  muniție propagandei PSD că Opoziția destabilizează țara.

Romania Libera:

Deficit bugetar mare, număr-record de angajări la stat, creștere economică bazată pe bula imobiliară, taxa de poluare ilegală și creditele cu buletinul sau în monede exotice, iată punctele „tari“ ale perioadei 2004-2008.Deşi s-a vorbit foarte mult despre importanta creştere economică din timpul guvernării Tăriceanu, trebuie făcute anumite precizări. Nu numai România a avut creştere economică masivă în perioada respectivă, ci mai toată Europa (spre exemplu țările baltice cu 9-10% din PIB sau Polonia cu 6-7% din PIB în perioada 2006-2007). Creşterea nu s-a văzut atât în producţia industrială, cât în sectorul imobiliar. Activele imobiliare cu valoare umflată au dus la o creştere artificială a PIB. Din creşterea economică de 6% în 2007 construcţiile au avut o contribuţie de 2,4%, iar industria de doar 1,2%. O bună parte din excedentul apărut ca urmare a creşterii a mers nu atât către investiţii, cât pentru plata noilor angajaţi din sectorul public. În doar 4 ani, numărul acestora a crescut cu 160.000, respectiv cu peste 10% din cel înregistrat în 2005, la instalarea Guvernului Tăriceanu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.