Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O societate de interes național e pe cale să fie pusă la pământ de un ministru tehnocrat/ SURSE

www.2b1stconsulting.com
Oil Terminal

NEBUNIE totală  într-un domeniu strategic pentru statul roman. Î domeniu sunt suspiciuni grave la adresa unui ministru technocrat care ar urmări interese strâine societății. Asta ar reieși dacă este urmărită activitatea ministrului Eenergiei care ar fi culminat cu o solicitarea de demisie la adresa unui director care a pus societatea pe roate după dezastrul anterior.

Vezi și: Ioana Băsescu, audiată la DNA

Vezi și: România, în topul statelor UE independente energetic

Este vorba despre Oil Terminal este cel mai mare terminal petrolier la Marea Neagra, al carei obiect de activitate il constituie efectuarea prestatiilor de servicii privind primirea, incarcarea, descarcarea, depozitarea si conditionarea titeiului, produselor petroliere, petrochimice si chimice lichide pentru import, export si tranzit.

O societate de importanță strategică pentru România. În acest moment statul român are o pondere de 59,62% din acțiuni, cealaltă parte fiind deținută de acționari minoritari.

Pe modelul când ceva merge bine atunci e bine să NU mai fie așa, surse din cadrul Ministerul Energiei susțin că ministrul Victor Grigorescu i-ar fi solicitat directorului general Sorin Ciutureanu să își dea demisia. Lucrurile par a lua o întorsătură extreme de ciudată.

Vezi și: Se pregătește MARELE TUN la Compania Națională Aeroporturi București

În aceste condiții e bine de știut că Oil Terminal în perioada 2009-2011 a fost într-o situație critic și a trecut razant pe lângo o insolvență care ar fi fost foarte păguboasă pentru statul roman. Actuala conducere a fost numită în primăvara lui 2012 și în scurt prin măsurile luate societatea și-a revenit spectaculos. Conform informatiilor financiare publicate de societate, in semestrul I 2016 fata de semestrul I 2012 veniturile totale au crescut cu 46%, profitul brut a crescut de 20 de ori iar programul fizic s-a majorat cu 57%.

Și de aici intervin complicațiile cu iz destul de interesant. Marea problemă cu care se confruntă societatea este relatia cu actionarul minoritar Broadhurst Investments Limited, care detine 7,6258% din actiunile societății. Așa cum reiese si din rapoartele oficiale ale companiei si din informatiile de pe portalurile instantelor de judecata, acesta a incercat de-a lungul timpului sa impiedice punerea in aplicare a unor hotarari AGA, insa societatea a castigat pana in prezent toate litigiile cu acest actionar (peste 50 de astfel de spețe).

Pare că miza acestui acționar este împiedicarea finalizării procesului de majorare a capitalului social cu două terenuri pentru care societatea deține titlurile de proprietate din anul 2011. (ținand cont că, prin nerealizarea majorării capitalului social statul a fost prejudiciat cu suma reprezentând valoarea dividentelor pe care acesta era îndreptățit a le incasa în situația în care se realiza majorarea capitalului social, este de interes modul în care ministerul va susține sau nu conducerea societății în finalizarea acestui demers sau va intra în ‘capcana’ lui Broadhurst Investments Limited). Lucrurile se vor lămuri curând, întrucât în 10 octombrie societatea are programată o ședință AGA cu aceste subiecte.

În sedinta AGA din 16.05.2012, s-a adoptat hotararea de aprobare a declanșării a procedurilor de selectare a administratorilor Oil Terminal în conformitate cu prevederile OUG 109/2011. Și a început nebunia torală: în perioada 2012-2016 s-au perindat nu mai puțin de de cinci consilii de administrație.

Chiar zilele acestea ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara într-un comunicat oficial ca a fost incheiata procedura de selectie a administratorilor în concordană cu principiile OUG 109/2011 pentru trei companii aflate în autoritatea instituției printre care și Oil Terminal. Având în vedere că celelalte două consilii de administrație selectate conform principiilor guvernanței corporative au fost revocate imediat după numire ca urmare a neaprobării planurilor de administrare, este interesant de văzut ce se va întampla cu viitorul consiliu selectat de aceeasi firma de recrutare.

În ședința AGA din 10 octombrie se vor vota adminstratorii, din care majoritatea va reprezenta statul român. Este de văzut dacă ministerul va propune tot oameni aserviți intereselor acționarul minoritar, precum actualul administrator interimar Cătălin Grigorescu, care în toate ședințele de CA a votat doar alături de acționarii minoritari? Statul român este reprezentat de un domn pe care l-a recomandat pentru aceasta poziție doar numele, identic cu cel al ministrului, și marea prietenie cu reprezentantul Broadhurst.

În contextul în care societatea anunță creștere economică și îndeplinirea indicatorilor de performanță pare paradoxală știrea apărută pe surse asupra solicitarii demisiei directorului general de către ministrul energiei. Poate există însă un alt plan al ministrului - de a schimba toate conducerile companiilor din energie până la finalizarea mandatului său.

Citeşte şi: Traian Băsescu: 'Procurorii sunt noii baroni locali! Pun cătușe și elimină adversarul'

___

OIL Terminal a fost înființată sub acest nume în 1990, având forma juridică de societate pe acțiuni, este titulara unui Acord Petrolier încheiat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale pentru concesiunea activelor specializate pentru transvazare și depozitare, aflate în patrimoniul statului.

Societatea care în 1898 a primit numele de Steaua Română este listată la Bursa de Valori, are ca acționar majoritar statul roman prin Ministerul Energiei cu o deținere de 59.62%.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.