Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O statuie a lui Ramses al II-lea din Egipt a fost mutată la intrarea viitorului muzeu din Cairo

www.theguardian.com
atentat catedrală Cairo

O statuie colosală a legendarului faraon egiptean Ramses al II-lea a fost instalată joi la intrarea viitorului muzeu din Cairo, despre care autorităţile speră că va stimula turismul, sector de activitate vital în Egipt, relatează AFP. Această statuie veche de 3.200 de ani îi va întâmpina pe viitorii vizitatori ai marelui muzeu egiptean, care ar urma să-şi deschidă porţile în acest an în apropierea faimoaselor piramide de la Gizeh, după mai multe întârzieri, conform Agerpres.

Opera de 83 de tone şi de 11 metri înălţime a fost transportată cu un camion, fiind stabilizată într-un cadru de metal special conceput pentru ea. Camionul a parcurs cu viteză mică, în sunetele unei fanfare militare, cei 400 de metri până la locul unde urma să fie amplasată statuia la intrarea viitorului muzeu.

"Ramses al II-lea se va ridica în atriu pentru a păzi intrarea celui mai mare muzeu din lume, aşa cum o făcea în Antichitate în marele templu al lui Ptah din Memphis", a spus ministrul antichităţilor, Khaled al-Anany, cu prilejul ceremoniei de transfer a statuii.

Noul muzeu din Cairo, conceput pentru a decongestiona vechiul muzeu naţional inaugurat în 1902 şi devenit între timp neîncăpător, nu a fost realizat decât în proporţie de 70%, deşi proiectul a fost lansat în urmă cu 16 ani şi costul său a ajuns să depăşească un miliard de euro.

Finalizarea imensului complex a fost întârziată de instabilitatea politică şi economică care a predominat în Egipt de la revoluţia din ianuarie 2011 şi înlăturarea de la putere a lui Hosni Moubarak.

Acest nou muzeu se va întinde pe o suprafaţă de 47 de hectare şi va avea o suprafaţă de 24.000 mp pentru expoziţii permanente.

El ar urma să găzduiască în jur de 100.000 de piese, din preistorie până la perioada greco-romană, printre care şi cele 4.500 de artefacte din comoara lui Tutankhamon.

Autorităţile speră că muzeul va stimula dezvoltarea turismului, un sector important pentru economia egipteană a cărui pondere a scăzut mult în ultimii ani din cauza insecurităţii.

Colosul care îl reprezintă pe Ramses al II-lea, sculptat în carierele de granit de la Assuan în urmă cu peste trei milenii, s-a aflat iniţial la intrarea marelui templu al lui Ptah, situat la 10 km sud de Cairo, şi a fost descoperit în 1820.

În 1955, preşedintele egiptean Gamal Abdel Nasser a mutat statuia în faţa unei gări din Cairo, unde gazele de eşapament au degradat-o timp de circa 50 de ani, înainte de de a fi transferată în apropierea şantierului noului muzeu, în 2006.

Ramses al II-lea a domnit în Egipt în perioada 1.279-1.213 î. Hr. şi mumia sa este una dintre principalele piese din muzeul naţional din Cairo.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.