Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O tânără gravidă din Bacău, care a ajuns la spital la un pas de paralizie, a fost salvată de medici

AGERPRES
spital 112 smurd

O tânără gravidă, care a ajuns la spital la un pas de paralizie, a fost salvată de medicii din Bacău. Pacienta nu făcuse niciun fel de vizită medicală în cele 36 de săptămâni de sarcină. A fost operată și de tumoare și de cezariană, iar acum atât femeia, cât și copilul sunt bine.

Tânăra de 24 de ani, aflată în 36 de săptămâni de sarcină, a ajuns la spital cu salvarea pentru că nu-și putea mișca mâinile și picioarele, potrivit Agerpres.ro.

„În aceste condiții, protocoalele medicale indică faptul că orice gravidă care ajunge la spital, indiferent de natura bolii, să fie internată în secția de Obstretică și Ginecologie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mirela Romaneţ, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Bacău.

Pacienta a ajuns la secția de Obstretică și Ginecologie și acolo medicii i-au descoperit o tumoare cerebrală.

Citește și:  ALERTĂ METEO - Cod galben de vânt în 29 de judeţe

„Pentru că medical riscul de paralizie era mare, în colaborare cu mai mulți medici s-a decis transferul la București, unde a fost operată în decurs de o săptămână și de tumoare și de cezariană”, a mai spus Mirela Romaneţ, care a precizat că, acum, și mama și copilul sunt bine.

Cazul a fost prezentat, joi, într-o conferință de presă la Spitalul Județean de Urgență din Bacău.

Potrivit medicului ginecolog care a consultat pacienta, tânăra a ajuns la spital pe targă, iar după ce medicii au decis examinarea RMN, s-a ridicat suspiciunea unei tumori cerebrale și astfel s-a decis transferul la Spitalul Universitar de Urgență București.

„Pacienta a ajuns într-o zi de vineri, adusă cu ambulanța, pe targă, pentru că nu mai putea să meargă. Era prima consultație în timpul acestei sarcini, deși avea 36 de săptămâni de sarcină. Am solicitat un consult neurologic, care a ridicat suspiciunea unei tumori cerebrale. S-a făcut un RMN și vreau să precizez că acest caz, la fel ca toate celelalte pe care le primim în Maternitate, se rezolvă în echipă cu medicii celorlalte specialități. Am considerat, în interesul pacientei, că este oportună trimiterea într-un spital universitar și am obținut în aceeași zi acordul Spitalului Universitar de Urgență din București și femeia a fost transportată cu elicopterul. Acest caz a fost unul fericit pentru că pacienta a fost operată rapid și și-a recăpătat mersul. Orice întârziere ar fi putut să o lase paralizată pe viață”, a spus Roxana Calapod, medic primar Obstetrică și Ginecologie.

Citește și: BREAKING - Vasile Florin Cîţu, desemnat candidat pentru funcţia de prim-ministru de către preşedintele Klaus Iohannis.

Tumoarea se afla în treimea superioară a coloanei cervicale. „Prin dezvoltarea ei foarte mare, comprima măduva spinării în dreptul primei și celei de-a doua vertebre cervicale și de aici simptomatologia neurologică dramatică, însoțită de paralizia pacientei”, a declarat medicul David Elena, șeful Laboratorului Imagistică.

Situația pacientei s-a agravat și pentru că nu a efectuat evaluările ginecologice periodice și nici nu s-a adresat medicului de familie, susține medicul neurolog al spitalului din Bacău.

„Am fost solicitat de către colegii de la Maternitate pentru a examina o gravidă în săptămâna 36 care, brusc, a instalat un deficit motor care a afectat atât membrele inferioare, cât și cele superioare. În urma examinării s-a identificat o patologie care a avut o evoluție lentă, pe care pacienta a neglijat-o, nu s-a adresat nici medicului de familie și nu a efectuat evaluările ginecologice periodice, motiv pentru care situația acesteia s-a agravat. Pentru stabilirea diagnosticului am avut nevoie de ajutorul colegilor de la radiologie, care au pus în evidență o formațiune expansivă cu localizare cervicală. Localizarea formațiunii era destul de greu abordabilă, astfel încât, s-a decis ca, în interesul pacientei, aceasta să fie tratată într-un serviciu în care există atât ginecologie, cât și neurochirurgie, fiind foarte importantă și viața fătului”, a precizat Adriana Mihăilescu, medic specialist neurologie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.