Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

O tehnică străveche de sute de ani a fost 'înviată' și face furori: se aplică fix în această perioadă

Sursa Foto: BBC
zapada

În timp ce încălzirea globală amenință vacanțele și mai ales concursurile de iarnă, unele stațiuni reînvie un truc străvechi: ”cultivarea zăpezii” pe timpul verii. În mai multe stațiuni de ski administratorii au ”înviat” străvechea tehnică de cultivare a zăpezii pentru a putea începe sezonul următor mai devreme sau pentru a organiza competiții sportive de iarnă, informează BBC.

Pe măsură ce iernile se încălzesc și căderile de zăpadă devin mai puțin previzibile, zeci de stațiuni de schi din întreaga lume apelează la variații ale unei tehnici denumite alternativ "cultivarea zăpezii" sau "depozitarea zăpezii". Zăpada produsă în timpul iernii este împinsă în locuri special amenajate, acoperită cu izolație și lăsată pe tot parcursul verii. Toamna, înaintea deschiderii sezonului sau a unui eveniment precum o cursă de ski, zăpada este descoperită și așezată pe pârtii.

În unele privințe, această practică este mai eficientă decât înzăpezirea tradițională. Și poate fi extrem de benefică atât pentru stațiuni, cât și pentru economiile locale, spun cei din industrie. Este puțin probabil ca vizitatorii să își rezerve o vacanță pentru a veni la ski dacă nu se pot baza pe un strat de zăpadă, iar cursele majore de ski care atrag mii de turiști ar putea fi anulate. Dar, spun experții, faptul că stațiunile trebuie să apeleze la tehnologii precum stocarea zăpezii subliniază, de asemenea, un adevărat defect al amprentei de carbon a schiului - dependența industriei de un "sezon" tradițional care începe încă din octombrie, în ciuda faptului că stratul de zăpadă din toamnă este din ce în ce mai rar.

Tehnica există de sute de ani

Faptul că zăpada poate fi depozitată pe tot parcursul anului ar putea părea surprinzător, dar această practică datează de secole. Înainte de refrigerare, oamenii depozitau gheață și zăpadă sub pământ în timpul verii pentru a le permite să păstreze alimentele la rece, de exemplu. În deceniile mai recente, pe măsură ce industria schiului a experimentat modalități de a conserva zăpada pentru a permite organizarea de evenimente sau deschideri toamna sau la începutul iernii, stațiunile au îngrămădit zăpada, apoi au acoperit grămezile cu un material organic, cum ar fi rumeguș, lemn mărunțit sau paie. Aceste metode pot fi surprinzător de eficiente: O lucrare de cercetare a constatat că acestea ar putea păstra între 72-85% din masa de zăpadă în timpul verii.

"Este ca o casă. Poți avea o casă caldă chiar și în condiții arctice dacă o izolezi bine. La fel, invers, cu o grămadă de zăpadă - o poți face rezistentă la căldura din jurul ei dacă o izolezi bine", spune Fabian Wolfsperger, șeful Laboratorului de sporturi de zăpadă de la Institutul de cercetare a zăpezii și avalanșelor din Elveția și unul dintre coautorii lucrării.

Astăzi, însă, tehnologia este mult mai avansată. Sistemul companiei finlandeze Snow Secure, de exemplu, include pături albe din polistiren, cu o grosime de 50 sau 70 mm, concepute pentru a se potrivi cu munți de zăpadă de formă geometrică precisă.

Conform testelor efectuate de companie, sistemul funcționează chiar și la cele mai ridicate temperaturi. Pe parcursul unei săptămâni, în iunie 2023, în Vihti, Finlanda, măsurătorile de temperatură efectuate din partea superioară a păturii care acoperă zăpada depozitată au indicat o temperatură maximă de 44C (111F). (Temperatura maximă a aerului a fost de 31C (87,8F)). Sub corovul special temperatura maximă a fost de doar 2,5C (37,5F).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.