Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de ştiinţă sunt în alertă: Un aisberg gigantic ar putea lovi o insulă din Atlanticul de Sud, unde trăieşte o colonie de pinguini

realitatea.net
pinguini

Un aisberg gigantic se îndreaptă spre insula Georgia de Sud din Atlanticul de Sud, iar oamenii de ştiinţă se tem că posibila coliziune ar devasta fauna şi flora, afectând inclusiv pinguinii, focile şi albatroşii care trăiesc pe insulă, informează Reuters.

Cercetătorii au monitorizat timp de mai multe săptămâni desfăşurarea fenomenului, pusă pe seama schimbărilor climatice, pe măsură ce aisbergul - care este aproape la fel de mare ca şi insula - a plutit în derivă începând cu doi ani în urmă când s-a desprins de peninsula Antarctică în iulie 2017, scrie agerpres.ro.

Citește și: Liderul AUR, George Simion va iniția suspendarea președintelui: Un președinte trebuie să fie un mediator, nu trebuie să fie un competitor electoral

Peninsula este una dintre regiunile de pe planetă care se încălzeşte într-un rapid ritm, înregistrând o temperatură record de 20,75 de grade Celsius pe 9 februarie. Oamenii de ştiinţă sunt îngrijoraţi că încălzirea care produce topirea gheţii ar putea duce la creşterea nivelului mărilor la nivel global.

Aisbergul gigantic - denumit A68a - se află pe o traiectorie de coliziune cu insula Georgia de Sud, un teritoriul britanic de peste mări din largul Americii de Sud. Nu se ştie cu exactitate dacă aisbergul va ajunge în dreptul insulei peste câteva zile sau peste câteva săptămâni, întrucât viteza blocului de gheaţă creşte sau scade în funcţie de curenţii oceanici pe care îi întâlneşte în calea sa, a spus Geraint Tarling, oceanograf biolog în cadrul British Antarctic Survey, care i-a monitorizat traiectoria.

Nu se ştie cu siguranţă dacă se va produce o coliziune, întrucât curenţii ar putea îndepărta aisbergul de insulă, a mai spus Tarling.

''Curenţii din vecinătatea insulei sunt complecşi şi există încă probabilitatea de a rata insula'', a mai spus Tarling.

Citește și: Rareș Bogdan: PNL ar urma să aibă undeva la 10-11 miniştri

Imaginile captate de o aeronavă aparţinând British Royal Air Force şi date marţi publicităţii arată amploarea aisbergului gigantic, de 4.200 de kilometri pătraţi, suprafaţa sa fiind brăzdată de tuneluri, crăpături şi fisuri. Câteva bucăţi mai mici de gheaţă pot fi văzute plutind în apropiere.

''Mărimea aisbergului A68a face imposibilă fotografierea sa dintr-un singur cadru'', au precizat oficialii britanici într-un comunicat.

Cercetătorii se tem că, în urma impactului, ar putea fi distrusă viaţa marină de pe fundul oceanului. Dacă se va înţepeni de coasta insulei ar putea împiedica pinguinii şi focile să ajungă în locurile unde îşi caută de obicei hrana pentru hrănirea puilor.

A68a ar putea totodată să fie un obstacol pentru ambarcaţiunile guvernamentale care supraveghează activităţile de pescuit din vecinătatea insula Georgia de Sud şi a insulelor Sandwich de Sud, au mai precizat autorităţile britanice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.