Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință trag un semnal de alarmă: Marile lacuri din lume ar putea să dispară

Caixin Global
Lacul Poyang

Specialiștii avertizează că suprafața marilor lacuri din lume a scăzut constant în ultimele decenii, iar peste jumătate din acestea ar putea să se micșoreze semnificativ sau chiar să dispară.

Mai mult de jumătate dintre lacurile și rezervoarele mari de apă din lume s-au micșorat în ultimii 30 de ani, în principal din cauza schimbărilor climatice, intensificând preocupările legate de apa pentru agricultură, hidroenergie și consumul uman.

Concluzia aparține unei echipe de cercetători care a realizat un studiu. Potrivit acesteia, unele dintre cele mai importante surse de apă dulce din lume, începând de la Marea Caspică, între Europa și Asia, până la Lacul Titicaca din America de Sud, au pierdut cantități uriașe de apă.

Hidrologul Fangfang Yao de la Universitatea din Virginia a condus studiul publicat în revista Science și a declarat că declinul lacurilor naturale a fost determinat de încălzirea climei și de consumul uman, potrivit Reuters.

Oamenii de știință au evaluat aproape 2.000 de lacuri mari folosind măsurători prin satelit combinate cu modele climatice și hidrologice. 53% dintre lacurile măsurate au înregistrat un declin din 1992 până în 2020.

Aproape 2 miliarde de oameni sunt afectați de modificări. Există și cazuri în care cantitatea de apă a crescut, dar acest lucru este provocat de intervenția omului, a mai stabilit studiul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.