Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii de știință, uimiți de o nouă descoperire: miezul Pământului se 'scurge' spre scoarță!

nucleul pamantului

Oamenii de știință, uimiți de o nouă descoperire: miezul Pământului se scurge!

Un studiu al fluxurilor de lavă vechi și solidificate, care au o vechime de 62 de milioane de ani, a dezvăluit niveluri extrem de ridicate de heliu-3 (³He), un izotop rar care este asociat cu interiorul planetei noastre.

Examinarea probelor de lavă prelevate din arhipelagul insulei Baffin din partea canadiană a Arcticii arată că elementul rar heliu curge din miezul Pământului. Acest lucru respinge teoria că mingea uriașă de fier topit din centrul planetei noastre este strâns închisă și izolată de suprafața pământului.

"Cred că este interesant, deoarece arată că adâncimile Pământului sunt mai dinamice decât am crezut", a declarat Forrest Horton, geochimist la Woods Hole Oceanographic Institution și autorul principal al studiului, pentru Vice.

Raportul care dă de gândit

Potrivit acestuia, este destul de normal să vedem heliu-3 în pietre - nivelul său normal a fost mult timp cunoscut ca un anumit raport cu un alt izotop al heliului, care este conținut și în pietre - heliu-4. Dar în probele de lavă luate pe la Baffin, oamenii de știință au văzut un raport "imposibil" de heliu-3 la heliu-4.

Lava care curge de sub crusta pământului are, de asemenea, indicatori "normali" ai conținutului de heliu, deoarece este prezentă în mantaua Pământului. Dar aici era încă mai mult heliu decât în lava obișnuită. Prin urmare, oamenii de știință au sugerat că această lavă bogată în heliu "a apărut" din straturi mult mai adânci ale Pământului decât se întâmplă de obicei. "În mod tradițional, miezul și straturile exterioare ale planetei noastre (manta și crusta) au fost considerate a fi izolate geochimic (adică materialul nu a fost transportat înainte și înapoi)", a spus Horton, adăugând că materialul nucleului Pământului, sau cel puțin heliul din acesta, este cel care "se scurge" spre exterior.

După cum a remarcat omul de știință, adâncimile Pământului sunt mai dinamice decât se credea anterior: elementele se mișcă între părțile metalice și stâncoase ale planetei noastre.

content-image

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.