Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oamenii legii îi dau o nouă lovitură lui Florian Walter

judecatori

Omul de afaceri Florian Walter ar fi avut posibilitatea, dacă era de bună credinţă, să revină în ţară până la momentul când a fost formulată cererea de dare în urmărire internaţională şi când a fost emis şi mandatul european de arestare, se arată în motivarea deciziei Tribunalului Prahova prin care s-a confirmat mandatul de arestare emis pe numele inculpatului.

Potrivit documentului, susţinerea avocatului ales în sensul că inculpatul nu avea cunoştinţă că împotriva sa se fac cercetări de către organele de urmărire penală nu poate fi primită, în condiţiile în care, în realitate, Walter cunoştea faptul că inspectorii antifraudă făceau controale la societăţile comerciale cu care acesta a intrat în circuitele financiare prin care s-au derulat activităţi ilicite.

"În faţa judecătorului inculpatul a arătat că despre dispunerea măsurii arestării preventive a aflat din presă, dar se constată că încă înainte de dispunerea arestării sale preventive, respectiv la data de 08.05.2015, fuseseră emise mandate de arestare preventivă pe numele mai multor persoane, inclusiv directorul societăţii, fiind de asemenea de notorietate că procurorii propuseseră şi arestarea preventivă a inculpatului Walter Florian. Este evident că inculpatul nu a fost înştiinţat oficial despre existenţa dosarului penal, aceasta tocmai din cauza faptului că s-a sustras cercetărilor şi a părăsit ţara înainte de momentul la care s-au efectuat în cauză percheziţiile domiciliare. (...) De asemenea, inculpatul susţine că a făcut demersuri personal pentru a se prezenta în faţa autorităţilor române, dar din data de 15.05.2015 şi până la data 19.05.2015, când a fost formulată cererea de dare în urmărire internaţională şi când a fost emis şi mandatul european de arestare, inculpatul ar fi avut posibilitatea de a reveni în ţară, dacă ar fi fost de bună credinţă", se arată în motivarea instanţei.

 

În acelaşi document se precizează că Florian Walter a invocat starea sănătăţii pentru a justifica plasarea sa, cel puţin o perioadă, în arest la domiciliu, făcând dovada faptului că a suferit o intervenţie chirurgicală de gastrectomie longitudinală laparoscopică la data de 02.02.2016.

 

"Nu există nici o dovadă că în stare de arest inculpatul nu ar putea respecta regimul alimentar strict presupus de o astfel de operaţie, astfel încât această împrejurare nu duce în sine la imposibilitatea luării celei mai aspre dintre măsuri preventive", a considerat judecătorul care a confirmat mandatul de arestare emis pe numele inculpatului.

 

Potrivit textului motivării, judecătorul a constatat că există probe din care reiese presupunerea rezonabilă că inculpatul a comis infracţiunile pentru care s-a pus în mişcare acţiunea penală.

 

"Modalităţile prin care inculpaţii au acţionat în desfăşurarea activităţilor lor ilicite demonstrează, fără echivoc, încălcarea deliberată a prevederilor legale care reglementează desfăşurarea unor activităţi comerciale. (...) Aceştia au convenit şi au desfăşurat, în mod continuu pe perioada mai multor ani, 2012-2014, multiple activităţi infracţionale, prin intermediul mai multor societăţi comerciale, cu încălcarea dispoziţiilor legale în materie, toate aceste activităţi având drept scop fraudarea bugetului consolidat al statului şi activităţi ilicite de spălare a banilor. Aceste acţiuni s-au desfăşurat, prin interpunerea pe lanţurile de comercializare a unor societăţi de tip 'fantomă', unele special înfiinţate de membrii grupului infracţional cercetat în prezenta cauză", se precizează în document.

 

Iniţiatorul grupului infracţional care este format din cel puţin 23 de persoane este Florian Walter, potrivit anchetatorilor.

 

"Activitatea infracţională a fost iniţiată în anul 2012, de inculpatul Walter Florian, care a şi coordonat două circuite comerciale şi financiare distincte, unul pe lanţul comercial (...) şi celalalt, în 'cascadă', ce are drept scop înregistrarea în contabilitatea societăţii deţinute, SC C. R. S. SA, a unor achiziţii fictive, având ca obiect presupuse contractări de personal, pe baze temporare, de la diverse societăţi comerciale (inclusiv din categoria celor fantomă), care procedează la emiterea de facturi false. După înregistrarea în contabilitatea SC C. R. S. SA a facturilor aferente achiziţiilor fictive, sumele consemnate în documentele respective sunt virate iniţial în conturile societăţilor emitente ale facturilor false, ulterior fiind transferate succesiv în conturile altor societăţi 'fantomă', structurate pe mai multe eşaloane, la finele circuitului fiind retrase în numerar de membrii grupului infracţional şi preluate de Walter Florian, în vederea utilizării în scopuri proprii", spun anchetatorii, conform textului motivării.

 

Omul de afaceri Florian Walter a fost adus în ţară sâmbătă seară din Emiratele Arabe Unite, iar duminică a fost arestat preventiv, Tribunalul Prahova confirmând mandatul de arestare emis pe numele său la data de 15 mai 2015.

 

Avocata lui Florian Walter, Lucia Muşat, a declarat că, la momentul declanşării urmăririi penale împotriva lui Walter, acesta se afla în concediu în afara ţării şi s-a predat autorităţilor din Dubai când a aflat că pe numele său a fost emis mandat de arestare în lipsă.

 

"A fost în concediu, apoi s-a transferat la Dubai, acolo a aflat de existenţa urmăririi penale. Acolo se afla şi s-a predat organelor de acolo. (...) La aflarea mandatului de arestare în lipsă în ţara în care se afla la acel moment, s-a predat. A fost pus sub control judiciar de Procuratura din Dubai cu plata unei cauţiuni pentru a-şi formula apărări în dosarul de urmărire penală. Pentru că era din ce în ce mai greu să colaborăm de la distanţă, a depus eforturi proprii pentru a se întoarce de bună voie şi nesilit de nimeni în ţară, procedurile de extrădare în Dubai durând câţiva ani de zile şi interesul anchetei este să fie prezent pentru a formula apărările", a declarat Lucia Muşat.

 

Dosarul omului de afaceri Florian Walter, care a fost disjuns de DIICOT Ploieşti din dosarul Romprest, a fost preluat de DNA - Structura centrală şi conexat la o altă cauză instrumentată de procurorii de aici, au declarat, la sfârşitul săptămânii trecute, surse judiciare, anunţă Agerpres

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.