Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Oana Florea explică un proiect controversat. De ce vrea să dea PSD haine și mâncare foștilor deținuți: 'Acest ajutor vine ca o mână întinsă'

www.stiripesurse.ro
Oana Florea

Deputatul PSD Oana Florea, iniţiator al unui proiect de lege pentru reintegrarea socială a foştilor deţinuţi, consideră că facilităţile propuse pentru persoanele care sunt eliberate din închisoare şi care provin din categorii defavorizate reprezintă "o mână întinsă". 

"Ne referim strict la persoanele care nu au familie şi nici o casă la care să se întoarcă şi care sunt practic date afară pe poarta închisorii, fără niciun orizont. Înţeleg de la lucrătorii din penitenciare că singurul lucru pe care-l au în buzunar este un bilet pe un mijloc de transport către localitatea de domiciliu din buletin, domiciliu pe care nu-l mai au, de fapt. Deci este un eşantion foarte restrâns de persoane, care primesc astfel de ajutoare. Se referă la o masă la o cantină socială, pe o perioadă de trei luni, un loc la un centru pentru persoanele fără adăpost şi, dacă se află în tratament, medicamente pentru o scurtă perioadă de timp. (...) Şi în cazul în care a fost încarcerat vara, să beneficieze de nişte haine groase, dacă este eliberat pe timpul iernii", a explicat Florea, vineri, la RFI, scrie agerpres.ro.

Reacția ministrului lăudat de admiratori: 'Oare nu deranjez pe cineva?'


Ea a susţinut că, potrivit unui studiu, primele două luni după eliberare reprezintă o perioadă critică în care de cele mai multe ori aceste persoane recidivează. 

"Acest ajutor vine ca o mână întinsă. Unii dintre ei poate sunt pierduţi pentru totdeauna, dar alţii ies cu nişte speranţe, aşteptări şi de cele mai multe ori nimeni nu le întinde o mână, ba mai mult, sunt văzuţi ca nişte paria ai societăţii", a spus Florea. 

Întrebată dacă gravitatea faptei comise contează în acordarea facilităţilor, Oana Florea a răspuns: "Eu înţeleg percepţia societăţii cu privire la faptul că, dacă un om a făcut o crimă oribilă, este un om periculos, dar juridic vorbind el şi-a ispăşit pedeapsa. (...) Putem să-l marginalizăm şi atunci poate ar trebui să inventăm nişte insule pustii, unde să-i băgăm acolo pe toţi sau putem, prin ofiţerul de probaţiune, prin forţele de muncă, să încercam cumva să-l integrăm, dar să-l integrăm într-un mod supravegheat. (...) Dacă ei sunt eliberaţi şi lăsaţi în plata Domnului, nu există mai multe şanse să recidiveze? Dar, dacă sunt monitorizaţi şi ajutaţi, măcar jumătate dintre ei dacă reuşesc să nu mai greşească, eu cred că tot e un câştig pentru societate, pentru că vorbim aici de un pericol public, de societatea noastră, oamenii ăştia vor circula liberi printre noi". 

Mai mulţi parlamentari au depus miercuri, la Senat, o iniţiativă legislativă în care propun ca persoanele care sunt eliberate din închisoare şi care provin din categorii defavorizate să beneficieze de o serie de facilităţi.

Simona Halep, făcută PRAF de presa internațională: 'Asta demonstrează cât de precară e forma ei'! Cuvinte dure la adresa româncei


Potrivit propunerii legislative pentru completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal, persoanele identificate în urma raportului întocmit de către ofiţerul de probaţiune ca fiind vulnerabile sau persoanele care fac parte dintr-o categorie defavorizată, conform Legii 292/2011, beneficiază de o serie de facilităţi din momentul eliberării. 

Aceste facilităţi sunt ajutoare în natură: încălţăminte, îmbrăcăminte, medicamente, după caz, acordate la ieşire de către locul de detenţie, un loc temporar, pe o perioadă de trei luni, într-un centru pentru persoanele fără adăpost, acolo unde este cazul, masă acordată la cantina socială sau o alocaţie de hrană, pe o durată de trei luni, pe raza judeţului în care persoana eliberată este domiciliată sau îşi are reşedinţa, bilete sau legitimaţii gratuite pe mijloacele de transport în comun urban şi interurban, timp de trei luni. 

Proiectul de lege a fost semnat de senatori şi deputaţi de la PSD şi PNL, printre care Robert Cazanciuc, Gabriel Andronache, Ioan Cupşa, Oana Florea, Florin Manole, Eugen Nicolicea, Liviu Pleşoianu, Valeria Schelean, Vasile Varga.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.