Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obama face apel la alegeri "libere și echitabile" în Myanmar

obama

Președintele american Barack Obama a făcut apel vineri la alegeri "libere și echitabile" în Myanmar, în cadrul unei conferințe de presă la Yangon cu opozanta Aung San Suu Kyi, relatează AFP și Reuters.

În contextul în care numeroase voci, inclusiv cea a lui Suu Kyi, au acuzat lentoarea reformelor guvernului actual din Myanmar, Barack Obama a spus că procesul de democratizare din această țară "nu este nici încheiat, nici ireversibil" și că mai sunt multe lucruri de făcut.
La rândul său, Suu Kyi a făcut apel "la găsirea unui echilibru între optimism și pesimism" în ceea ce privește țara sa, aflată în plin proces de tranziție. Cu un an înainte de alegerile legislative de la sfârșitul lui 2015, cruciale pentru țară, ea a declarat recent că procesul de reforme se află într-un punct mort de aproape doi ani.
Unul dintre punctele sensibile este Constituția, care a împiedicat-o până acum pe Suu Kyi, un simbol al democrației, să devină președinte.
Ea a afirmat că este inacceptabil că legea fundamentală îi interzice să candideze la președinție din cauza prevederii privind cetățenia străină a copiilor și că, fără reforme constituționale, este prea devreme să spună dacă partidul său poate câștiga alegerile. Constituția este 'injustă și antidemocratică', a spus Suu Kyi, care are doi fii cu cetățenie străină.
Obama a declarat la rândul său că legea care interzice candidatura la președinție din cauza cetățeniei copiilor este lipsită de logică. El a spus totodată că este angajat în a lucra direct cu populația și cu guvernul din Myanmar, adăugând că vede în continuare în Aung San Suu Kyi o sursă de inspirație.
Barack Obama și Aung San Suu Kyi, ambii laureați cu Premiul Nobel pentru Pace, au ales să se întâlnească la locuința opozantei, loc emblematic unde ea și-a petrecut ani de zile în domiciliu forțat, înainte de autodizolvarea, în 2011, a juntei militare care s-a aflat la putere timp de jumătate de secol.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.