Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Obiceiul străvechi și unic din Lunea Paștelui, păstrat azi doar într-un anumit loc din România

Facebook.com
statu la vase

Un număr de 14 cupluri care s-au căsătorit în ultimul an pascal în Şugag au fost sărbătorite în cadrul unui obicei unic în România, "Statu' la vase în Lunea Paştelui", în prezenţa a sute de localnici şi turişti adunaţi în centrul comunei din Munţii Sebeşului.

Cu o vechime de sute de ani, obiceiul a fost întrerupt după 1989, fiind reluat în 2008, cu pauze în 2020 şi 2021 cauzate de pandemia de coronavirus.

O manifestare unică în România, organizată de Consiliul Judeţean Alba şi Centrul de Cultură "Augustin Bena", în parteneriat cu Primăria Comunei Şugag şi Biserica Ortodoxă Şugag, "Statu' la vase în Lunea Paştelui" a debutat cu o slujbă de binecuvântare oficiată de doi preoţi.

Fiecare dintre sărbătoriţi a îmbrăcat pentru acest eveniment costumul popular specific zonei, cu o panglică albastră la brâu, simbolizând infinitul şi trăinicia cuplului. Aşezaţi în spatele unei mese împodobite cu "lepedeu" (covor - n.r.) şi faţă de masă cusute la războiul de ţesut, cele 14 tinere familii, întemeiate de la Paştele de anul trecut, au primit, potrivit tradiţiei, cadouri din partea rudelor, dar şi a Consiliului Local Şugag.

Tinerele familii au primit daruri

De asemenea, preşedintele CJ Alba, Ion Dumitrel, le-a înmânat câte o diplomă şi câte o farfurie de lut, vase special create pentru acest eveniment de cursanţii clasei de olărit de la Şcoala Populară de Artă Alba Iulia, potrivit Agerpres.

Comuna Şugag numără şapte sate şi este una dintre cele mai întinse din Alba, cu o suprafaţă de 240 de kilometri pătraţi.

''Ca să înţelegem acest obicei trebuie să ne întoarcem în timp, poate chiar cu sute de ani. Se ştie că pe Valea Sebeşului, locuitorii apar ca şi comunitate închegată după 1200, când asupra Sebeşului au fost tot felul de invazii, iar oamenii au fugit şi s-au refugiat în munţi. Traiul la munte e foarte greu şi eu cred că comunităţile locale din acel timp s-au putut adapta doar ajutându-se unii pe alţii. De acolo putem începe istoria acestui obicei', a explicat, pentru AGERPRES, în urmă cu câţiva ani, Vasile Duvlea, referent la Căminul Cultural din Şugag.

Tinerii se căsătoreau şi aveau ajutor de cele necesare într-o gospodărie şi atunci puneau oamenii mână de la mână şi îi ajutau ca să poată să înceapă practic viaţa, a adăugat Vasile Duvlea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.