Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Țările care donează arme Ucrainei au nouă problemă: Îngrijorări că Rusia ar putea 'fura' tehnologie militară sensibilă

harpoon racheta

În timp ce o nouă generație de arme de producție occidentală ajunge la forțele din prima linie a Ucrainei, țările donatoare evaluează riscul de a dezvălui tehnologie sensibilă armatei ruse în cazul în care echipamentul este capturat, notează publicația americană Defense News.

Astfel de considerații au devenit mai frecvente pe măsură ce stocurile din perioadasovietică folosite în luptă se diminuează, iar liderii ucraineni solicită arme cu rază de acțiune mai mare și cu o mai bună putere de luptă, potrivit oficialilor britanici din domeniul apărării, care au vorbit cu condiția de a nu fi numiți din cauza sensibilității subiectului.

Guvernul britanic este o forță motrice cheie în coordonarea ajutorului militar internațional pentru Ucraina.

Orice armament care include componente de căutare și ghidare pentru țintire, precum și algoritmi de criptare, ar putea oferi indicii forțelor rusești despre modul în care funcționează aceste arme și, potențial, despre cum să se apere împotriva lor, a declarat un oficial al ambasadei britanice din SUA.

Au existat rapoarte despre forțele ucrainene care au întors foaia și au cules informații din echipamentele rusești capturate pe câmpul de luptă. Ceea ce este nou este faptul că calculele privind riscurile de captură devin mai adânc încorporate în noile decizii de donare, pe măsură ce se produce o schimbare generațională în ceea ce privește calitatea armelor care merg în Ucraina.

"Nimic nu este nelimitat", a declarat un alt oficial al ambasadei britanice, referindu-se la echipamentele din epoca sovietică care sunt distruse în război. "Cantitatea de armament care este consumată zilnic doar pentru a reține Rusia pe flancul estic în Donbas este substanțială".

La începutul acestei luni, liderii SUA și ai Marii Britanii au anunțat transferul de sisteme de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, și de sisteme de rachete cu lansare multiplă M270, sau MLRS, către Ucraina. Armele sunt considerate cruciale pentru a învinge piesele de artilerie cu rază lungă de acțiune folosite de ruși pentru a pătrunde mai adânc în Donbas.

Având în vedere raza de acțiune a armelor americane și britanice, de 70-80 km, sistemele sunt considerate suficient de departe de linia frontului pentru a atenua riscurile imediate de capturare. Dar pierderea unor arme sofisticate, cu rază de acțiune mai scurtă, precum racheta britanică Brimstone, care dispune de tehnologie de recunoaștere a țintelor la bord, ar fi mai îngrijorătoare, potrivit oficialilor.

Fotografii ale unei Brimstone care ar fi fost capturată intactă de către forțele rusești în sud-estul Ucrainei au apărut pentru prima dată pe Twitter la mijlocul lunii mai.

Între timp, liderii occidentali din domeniul apărării sunt așteptați să se întâlnească la Bruxelles săptămâna viitoare pentru a coordona noi donații de arme către Ucraina. O versiune navală a rachetei Brimstone, pe care producătorul MBDA o comercializează de ceva timp, este luată în considerare de britanici pentru a umple un gol crucial în apărarea de coastă a Ucrainei.

Această misiune a căpătat o importanță globală deoarece navele rusești blochează porturile ucrainene, lăsând 22 de milioane de tone de cereale destinate exportului să zăbovească în silozurile din apropierea coastei, potrivit Departamentului de Stat al SUA. Se pare că navele rusești au părăsit zona cu sute de mii de tone de cereale furate, a declarat purtătorul de cuvânt al agenției, Ned Price, pentru ABC News.

La ultima conferință a donatorilor, la 23 mai, danezii au fost de acord să furnizeze Ucrainei rachete anti-navă Harpoon fabricate în SUA. Dar este nevoie de mai mult pentru a întări capacitățile anti-navă ale Ucrainei pentru a putea străpunge blocada rusă, a declarat cel de-al doilea oficial britanic.

"Mai ales când a existat atât de multă îngrijorare, chiar și la nivelul ONU, cu privire la criza cerealelor", a spus oficialul. "Acest lucru este semnificativ și este un lucru pe care nu îl putem lăsa baltă și asupra căruia trebuie să ne concentrăm mai mult".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.