Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Octavian Berceanu anunță că zonele de poluare detectate de NASA nu sunt cauzate de Ucraina, ci de arderi de miriști

Stiri.com
octavian berceanu

Fostul comisar general al Gărzii de Mediu Octavian Berceanu afirmă, marţi, că Romania şi Ucraina ard de mama focului, iar punctele roşii înregistrate de către sateliţii NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de mirişti. Berceanu afirmă că poluarea cu particule mici este normală, când în aer se ridică zeci de mii de tone e cenuşă. Potrivit datelor oficiale, de la începutul anului, zilnic s-au produs 83 de incendii de vegetaţie uscată.

Citește și: ANM dă date de ultimă oră: În următoarele zile, deasupra României concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate

”Punctele roşii înregistrate de către sateliţii NASA nu sunt zone bombardate, ci incendieri de mirişti, aşa cum fac tracii de 2000 de ani. Un asemenea peisaj apocaliptic îl regăsim doar in Africa Centrala şi în unele ţări cu vegetaţie luxuriantă in care oamenii ard jungla pentru a obţine terenuri agricole. Dăm vina pe bombardamentele din Ucraina, însă nu vedem că incendierile de mirişti şi deşeuri au devenit sport naţional, iar în primele trei luni din 2022 au ars mai multe mirişti decât în primii ani de după Revoluţie, la un loc”, scrie, marţi, pe Facebook, Octavian Berceanu.

Citește și: Viktor Orban dă din casă după o discuție cu Charles Michel: Pe masa NATO se află propuneri periculoase

Citește și: Bilanț crunt: Parlamentul Ucrainei anunță numărul impresionant de copii care au fost uciși de ruși

Potrivit acestuia, ”e firesc să avem poluare cu CO monoxid de carbon, cu PM10 când în aer se ridică zeci de mii de tone de cenuşă”.

”Cenuşa aceasta aşteaptă o adiere de vânt ca cea de azi şi este toată în aer, gata să colinde pe sute de km. Incendierile şi arderile de deşeuri trebuie să devină infracţiuni aşa cum sunt considerate în toată Europa. Proiectul legislativ zace în Parlament pentru că Ministerul Mediului - România nu înţelege încă termenul de incendiere şi e mai rezonabil să te faci că nu înţelegi decât să strici apele a câtorva sute de primării care ard ilegal deşeuri sau pur şi simplu ignora fenomenul arderilor de mirişti”, a mai transmis fostul comisar general al Gărzii de Mediu.

Ministerul Mediului a transmis, marţi, că astăzi, în intervalul 08:00 - 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, iar în acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României, mai spune ministerul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.