Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Odinioară inamici, SUA şi Vietnamul rămân în relaţii strategice de 'reechilibrare'

Secretarul de stat al SUA, John Kerry, a subliniat vineri legăturile importante dintre SUA şi Vietnam, ţară comunistă, strategică pentru politica asiatică a lui Barack Obama, succedat săptămâna viitoare de Donald Trump, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

SUA: Obama pune capat regimului special de imigrare pentru cubanezi

Vietnamul s-a aflat în centrul politicii de "reechilibrare" şi "pivotare" spre Asia-Pacific a politicii externe a administraţiei Obama, destinată să întărească influenţa americană în regiune, în faţa Chinei.

"Sunt încântat să fiu din nou în Vietnam, ţară cu care continuăm să ne întărim relaţiile", a declarat Kerry în timpul unei întrevederi, vineri, cu ministrul de externe vietnamez Bui Thanh Son şi premierul Nguyen Xuan Phuc. "Din ce în ce mai mult SUA şi Vietnam devin partenere în numeroase domenii", şi-a exprimat Kerry satisfacţia.

Mandatele lui Barack Obama au fost marcate de ridicarea totală a embargoului asupra armelor, de o dezvoltare puternică a relaţiilor comerciale şi de semnarea Tratatului de Liber Schimb Transpacific (TPP), prioritate comercială a Administraţiei americane la final de mandat.

Însă apropiata instalare la putere a lui Donald Trump va deschide o perioadă de incertitudini pentru cele două ţări. Preşedintele american ales, care şi-a multiplicat atacurile împotriva mondializării în timpul campaniei sale electorale, a promis că în prima zi a mandatului său va iniţia retragerea SUA din TPP, un acord "teribil", care "încalcă interesele muncitorilor americani", în opinia sa.

John Kerry, care a ales să întreprindă cea de-a patra şi ultima vizită a sa în Vietnam în calitate de secretar de stat, o întâlnire politică, dar şi personală, a evocat de asemenea drepturile omului în această ţară comunistă condusă de un partid unic.

ATACURI israeliene lângă Damasc. Explozii puternice în baza forțelor de elită ale armatei siriene

"S-au înregistrat progrese mari, însă există încă provocări, după cum ştiţi", a explicat el ca răspuns la întrebarea pusă de un jurnalist.

Condusă după reunificare de un guvern comunist, Vietnamul este cu regularitate denunţat pentru faptul că reprimă orice opoziţie politică.

După reuniuni oficiale la Hanoi, Kerry a plecat spre oraşul Ho Şi Min, după care s-a deplasat la Ca Mau, revenind în sudul ţării la locurile unei ambuscade pe care a trăit-o în 1969.

Acest fost combatant este marcat de serviciul său militar efectuat în Vietnam în perioada 1967-1970, în calitate de comandant al unei nave de patrulare, serviciu din care el a revenit încărcat de medalii, dar şi transformat într-un mare sceptic al intervenţionismului militar excesiv.

SUA şi Vietnamul de Nord s-au confruntat militar timp de un deceniu într-un conflict care s-a încheiat în 1975 prin reunificarea Vietnamului. Milioane de morţi de partea vietnameză şi zeci de mii de soldaţi americani ucişi au traumatizat cele două naţiuni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.