Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensivă pe scară largă: Armata Ucrainei desfăşoară operaţiuni pe segmente extinse ale frontului

BBC News
Bahmut razboi ucraina

Forțele de Apărare ale Ucrainei au preluat inițiativa strategică în direcția estică Bahmut și desfășoară operațiuni ofensive pe segmente extinse ale frontului - a raportat, joi, Andri Kovaliov, purtătorul de cuvânt al Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei.

Ca parte a eforturilor sale de contraofensivă, armata ucraineană a înaintat 1.300 de metri spre Berdiansk, regiunea Zaporizhzhia, ocupată de ruși, a informat pe 29 iunie adjunctul ministrului apărării Hanna Maliar.

Forțele ucrainene au avansat, de asemenea, 1.200-1.500 de metri în direcțiile Klișchiivka și Kurdiumivka la sud de Bakhmut, potrivit oficialului.

Pe frontul sudic, soldații ucraineni își întăresc pozițiile în apropierea recent eliberată Rivnopil, provocând „pierderi grave” Rusiei, a spus Maliar pe Telegram. „Inamicul își retrage toate rezervele pentru apărare, chiar și o brigadă de pușcași marini care a fugit la un moment dat din Herson”.

În estul țării, Forțele Armate ale Ucrainei au câștigat inițiativa în zona Bakhmut, luptele fiind în curs de desfășurare pe flancurile orașului. „Inamicul încearcă să mențină pozițiile ocupate, efectuează contraatacuri, dar se retrage treptat după ce a suferit pierderi”, a adăugat Maliar.

De asemenea, Rusia își continuă operațiunile ofensive în zonele Lyman, Marinka și Avdiivka din regiunea Donețk, dar fără succes, se arată în postarea lui Maliar.

În actualizarea sa de dimineață din 29 iunie, Statul Major al Forțelor Armate ale Ucrainei a raportat că trupele ucrainene au doborât un avion rusesc Su-25, șase drone Shahed de fabricație iraniană și trei drone de recunoaștere.

Soldații ucraineni din brigada montană de asalt "Edelweiss" au doborât un avion rusesc de atac Su-25 folosind un sistem portabil de rachete antiaeriene Igla. Brigada respectivă a publicat, miercuri, imagini video cu momentul atacului lansat asupra avionului inamic. De la începutul războiului, armata ucraineană a doborât 315 avioane şi 308 elicoptere ale invadatorilor ruşi.

În ultima zi, Ucraina a distrus și un depozit de muniție rusesc, 11 unități de artilerie în poziții de tragere rusești, trei sisteme antiaeriene, două stații de război electronic și o „țintă importantă a inamicului” nedezvăluită, potrivit Statului Major.

Situația la Melitopol

Primarul legitim al oraşului ucrainean Melitopol (regiunea Zaporijjia), Ivan Fedorov, a raportat că toată ziua de miercuri s-au auzit explozii pe teritoriul acestui oraş ocupat de ruşi. Potrivit lui Fedorov, "epicentrul" exploziilor au fost un depozit local și una dintre bazele trupelor invadatoare ruse.

"Totul a început la miezul nopții, când s-au auzit mai mult de cinci explozii în Melitopolul ocupat temporar. Exploziile au continuat la ora 10:00 și s-a încheiat la ora 20:00" - a detaliat primarul. Potrivit acestuia, bombardamentele au vizat un depozit de arme și muniții aduse de ocupanţi din Crimeea. Explozii au avut loc şi pe teritoriul unei baze militare capturate de ruşi, precum şi lângă satul Kostiantinivka, unde era o concentrare de trupe inamice.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.