Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofensivă TOTALĂ la adresa Rusiei: Occidentul VA EXPULZA mai mulţi diplomaţi ruşi

The Daily Beast
sergei skripal

Germania, SUA şi Polonia au anunţat luni că expulzează diplomaţi ruşi, în cadrul unei acţiuni coordonate ale ţărilor occidentale ca răspuns la otrăvirea cu agent neurotoxic a fostului spion rus Serghei Skripal şi a fiicei acestuia Iulia pe teritoriul Marii Britanii, otrăvire în spatele căreia s-ar afla Federaţia Rusă, potrivit Occidentului informează AFP şi dpa. Administraţia americană a anunţat că expulzează 60 de 'spioni' ruşi: 48 'agenţi de informaţii cunoscuţi' de la consulatul Rusiei în Seattle (nord-vestul SUA) şi alţi 12 din misiunea rusă a ONU. Aceştia au termen de şapte zile pentru a părăsi teritoriul SUA. 'SUA sunt gata să coopereze pentru a construi o mai bună relaţie cu Rusia, însă aceasta nu se poate întâmpla dacă guvernul rus nu-şi schimbă atitudinea', subliniază un comunicat de presă al Casei Albe, conform Agerpres.

Citeşte şi: Avocatul familiei Cosma, prima reacţie după decizia judecătorilor: Ce înseamnă, de fapt, rejudecarea procesului

La rândul său, Canada a decis să expulzeze patru diplomaţi ruşi în urma otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal în Marea Britanie, a anunţat ministrul de externe canadian, Chrystia Freeland. În plus, guvernul canadian a respins trei cereri pentru personal diplomatic suplimentar prezentate de guvernul rus. De asemenea, 14 ţări membre ale Uniunii Europene au decis să expulzeze diplomaţi ruşi, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk. 'De o manieră concertată, 14 ţări din UE au decis să expulzeze diplomaţi ruşi', a declarat Tusk, de la Varna, Bulgaria, unde urmează să participe la summitul UE-Turcia. 'Măsuri suplimentare, care să includă noi expulzări, nu sunt excluse în următoarele zile şi săptămâni', a adăugat Tusk.

Ţările europene precizează în comunicate oficiale numărul diplomaţilor expulzaţi. Astfel, Germania, Franţa şi Polonia au declarat persona non-grata patru diplomaţi ruşi, Lituania - trei, iar Italia şi Danemarca - doi. Ministerul Afacerilor Externe român a notificat ambasada Federaţiei Ruse la Bucureşti că un diplomat din cadrul acesteia va fi declarat persona non-grata şi că este obligat să părăsească teritoriul României. La acţiunea concertată a UE şi SUA s-a raliat şi Ucraina, care a anunţat luni că expulzează 13 diplomaţi ruşi. 'În spirit de solidaritate cu partenerii noştri britanici şi aliaţii noştri transatlantici şi în coordonare cu ţările din UE, Ucraina aluat decizia de a expulza de pe teritoriul său 13 diplomaţi', a precizat preşedintele ucrainean Petro Poroşenko, într-o declaraţie difuzată de biroul său de presă.

Londra a expulzat deja 23 de diplomaţi ruşi, Moscova expulzând un număr egal ca represalii şi anunţând încetarea activităţilor British Council pe teritoriul său. Preşedintele Consiliului European şi-a exprimat vineri speranţa că 'un număr de state membre vor lua până luni măsuri adiţionale împotriva Rusiei'. Întrebat care ar fi acest număr, el a răspuns că se aşteaptă să fie 'mai mult de unul, dar nu tot grupul' celor 28 de state membre.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.