Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ofertă otrăvită a PNL pentru UNPR. Oprea, obstacol și persona non-grata. Pericol pentru progresiști

Adevarul
dragnea-oprea-psd-unpr
UNPR practică jocul nervilor cu PNL. Întâlnirea pe care liberalii trebuiau să o aibă astăzi,  pentru noi negocieri cu  progresiștii, mai are de așteptat.  La prânz , Valeriu Steriu și-a  băgat  colegii parlamentari în ședință pentru a le prezenta  oferta  primită de la conducerea liberală, încă de ieri, de Rusalii. Ulterior, Steriu s-a deplasat la partid, unde a fost  convocat într-o nouă ședință de către Gabriel Oprea pentru a   discuta strategiile de negociere, atât cu PNL, cât și  cu PSD. Dealtfel,  Oprea reprezintă cheia  tuturor acestor tratative pe două fronturi, susțin surse din cadrul UNPR.
PNL a avut  o  rundă de  negocieri cu Valeriu Steriu încă de ieri, înainte de întâlnirea finală cu Gheorghe  Piperea, susțin surse liberale. Astăzi  trebuia  să aibă loc  o nouă întrevedere pe la prânz, dar Steriu a preferat să  încerce să discute mai întâi cu PSD. Refuzat de Dragnea, care va discuta soarta  UNPR la  BPN-ul PSD de mâine, Steriu a ales  să  amâne noile trataive  cu  liberalii și să pună la curent  proprii   parlamentari cu evoluția acestor negocieri, în special cu  oferta primită de la liberali.

Conform surselor citate, Alina  Gorghiu și Vasile Blaga sunt deschiși la toate  opțiunile: inclusiv   la fuziunea prin absorbție  a UNPR în PNL înainte de  alegerile parlamentare.  Dar nu întreg partidul.  Gabriel Oprea este exceptat din orice ecuație de către conducerea liberală care nu dorește, sub nici o formă, să-l vadă pe fostul  președinte progresist pe liste comune sau pe propria listă pentru  alegerile  din toamnă.

De cealaltă parte, Steriu pare  că nu vrea  nici să audă de vreun scenariu în care nu este implicat și Oprea si ar prefera cel mult o alianta la nivel national pentru liste comune. Potrivit surselor citate, există temeri că de fapt PNL încearcă să fractureze, să provoace  disensiuni în interiorul UNPR  prin această ofertă otrăvită:  cei tienri ar prefera   varianta  fuziunii prin absorbție, în timp ce veteranii ar  alege  soluția unei alianțe electorale pentru liste comune, fie cu PNL, fie cu PSD.

Legăturile cu PSD  au devenit și mai complicate  după locale. Și mai primejdioase.  Pe surse  tot mai mulți parlamentari progresiști s-au plâns  conducerii de partid ca nu au  avut parte  de niciun sprijin  din partea PSD în campania pentru locale. Dimpotrivă,  candidații lor  s-au trezit  cu o concurență  acerbă din partea  așa-zișilor parteneri,  în timp ce  candidații ALDE au beneficiat de logistica  și sprijinul  social-democraților în teritoriu. De aici și scorul  electoral obținut.

Tocmai din această cauză, o parte  din  parlamentarii UNPR se tem că de  fapt, atât PNL, cât și PSD încearcă să-i ducă cu zăhărelul  până în toamnă și să-i lase  baltă în prag de campanie pentru parlamentare.  Oricum  ar fi , sămânța  îndoielii în proprii lideri care se ocupă cu aceste negocieri paralele a fost plantată. Tot mai mulți  deputați și senatori UNPR  se gândesc  să-și negocieze singuri un loc pe listele marilor partide. Pericolul  este  conștientizat de  conducerea UNPR: din această cauză Steriu a  încercat  să liniștească astăzi spiritele încinse printre colegii săi, promițând deputaților și senatorilor progresiști că va  obține mai mult decât cele 20 de locuri eligibile preconizate în primă instanță.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.