Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OFICIAL - Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, URMĂRIT PENAL: Ce ACUZAŢII îi aduc procurorii în noul dosar

www.antena3.ro
IPS Teodosie

Lovitură dură pentru Arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie. Procurorii DNA au decis începerea urmăririi penale faţă de acesta, dar şi faţă de alţi suspecţi într-un nou dosar. Potrivit unui comunicat al DNA, Teodosie este acuzat de inducerea în eroare a organelor judiciare, mărturie mincinoasă, dar şi abuz în serviciu în formă continuată.

Potrivit rechizitoriului, Teodosie ar fi depus un denunţ mincinos în octombrie 2017, cu scopul de a-şi crea o situaţie favorabilă în cadrul unui proces.

Procurorii DNA susţin că arhiepiscopul a minţit când a susţinut că doi angajaţi ai Arhiepiscopiei Tomisului ar fi fraudat, fără ştirea sa, fonduri europene.

Citeşte şi: ULTIMA ORĂ - Înfrângere URIAŞĂ pentru contestatarii Legilor Justiţiei: CCR a RESPINS sesizările

"Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Constanța au dispus au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de suspecții:

PETRESCU TEODOSIE, arhiepiscop al Tomisului (funcționar public în sensul  legii penale), pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-      inducerea în eroare a organelor judiciare,

-      mărturie mincinoasă,

-      abuz în serviciu în formă continuată,

POALELUNGI NECULAI, angajat al persoanei juridice de interes public Arhiepiscopia Tomisului (funcționar public în sensul  legii penale), pentru săvârșirea infracțiunilor de:

-      inducerea în eroare a organelor judiciare,

-      mărturie mincinoasă,

-      fals intelectual,

-      favorizarea făptuitorului,

STOICHIN CIPRIAN, consilier administrativ bisericesc în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunilor de complicitate la infracțiunea de abuz în serviciu în formă continuată.

În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză există aspecte din care rezultă suspiciunea rezonabilă ce conturează următoarea stare de fapt:

La data de 03 februarie 2017, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, și alte persoane au fost trimise în judecată pentru comiterea unor infracțiuni care au avut ca urmare producerea unui prejudiciu în dauna A.P.I.A. în valoare de 1.392.964 lei. (comunicat nr. 128/VIII/3 din 3 februarie 2017).

În acest context, la data de 10 octombrie 2017,  în încercarea de a-și crea o situație favorabilă în cadrul procesului penal care are ca obiect cauza penală menționată mai sus, Petrescu Teodosie a depus la DNA – Serviciul teritorial Constanța un denunț prin care acuza un număr de trei persoane fizice (două dintre ele fiind angajate în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului) și două juridice de fraudarea fondurilor europene, în anul 2016.

Concret în cuprinsul sesizării, suspectul Petrescu Teodosie, în mod nereal, a învederat faptul că, fără știrea sa și cu încălcarea prevederilor legale, cei doi angajați, ar fi cerut și primit fonduri europene pentru o suprafață de 350 ha aparținând Arhiepiscopiei Tomisului. Mai mult, persoanele respective sunt acuzate că ar fi încheiat acte de dare în arendă, către terțe societăți și persoane, a unor suprafețe de teren deținute de către Arhiepiscopia Tomisului (în total 110 ha, situate în diferite locații). În susținerea celor de mai sus, suspectul Petrescu Teodosie, beneficiind de ajutorul suspectului Poalelungi Neculai, a dat declarații și a depus la noul dosar astfel constituit mai multe documente false care ar fi susținut vinovăția persoanelor respective.

În perioada noiembrie - decembrie 2017, după sesizarea DNA cu privire la aspectele menționate mai sus, prin două decizii emise ca urmare a unui raport întocmit de suspectul Stoichin Ciprian, arhiepiscopul Tomisului, Petrescu Teodosie, cu rea-credință și cu încălcarea dispozițiilor legale a dispus suspendarea celor doi angajați din funcțiile deținute în cadrul Arhiepiscopiei  și suspendarea drepturilor salariale conferite acestora.

Suspecților li s-a adus la cunoştinţă calitatea procesuală în conformitate cu prevederile art. 307 Cod de procedură penală.

Facem precizarea că efectuarea urmăririi penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, activitate care nu poate, în nicio situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție", se arată în comunicatul DNA.

Citeşte şi: Un fost ministru al Educaţie, ieşire FURIBUNDĂ la protestul sindicatelor: 'Să TACĂ. Cum de au TUPEUL să glăsuiască...?' .

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.