Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OIM şi UNHCR au cerut închiderea centrelor de detenţie pentru migranţi controlate de guvernul libian

www.dailystar.co.uk
sirte mistrata Libia

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM) şi Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi (UNHCR) 'vor să golească centrele de detenţie' pentru migranţi şi refugiaţi administrate de guvernul libian, a declarat marţi directorul OIM, William Lacy Swing, în Consiliul de Securitate al ONU, relatează AFP. 'OIM şi UNHCR vor să golească centrele de detenţie. Există circa 15.000 de persoane în aproximativ 30 de centre controlate de guvern', a afirmat William Lacy Swing prin videoconferinţă, în cadrul unei reuniuni organizate la solicitarea Franţei cu privire la migranţii din Libia conform Agerpres.

'Este o catastrofă umanitară şi noi îi putem pune capăt', a dat el asigurări. 'Guvernul libian trebuie să-şi dea acordul. Trebuie să putem survola teritoriul, să aterizăm. Trebuie să putem folosi aparate de zbor de mari dimensiuni care nu sunt libiene. Avioanele libiene sunt prea mici şi sunt prea puţine. Este o operaţiune la scară largă pe care vrem să o realizăm', a mai spus directorul OIM.

'Avem nevoie de sprijinul Uniunii Africane şi al principalelor ţări de origine a acestor persoane. Trebuie să le înregistrăm, să le dăm documente de călătorie, este nevoie ca unele ţări terţe să găzduiască anumite persoane' şi 'avem nevoie de asemenea de finanţare', a adăugat el. 'Cel mai important lucru este să ajungem la un acord şi ca ţările de origine să ofere garanţii privind reintegrarea acestor migranţi, care sunt în cea mai mare parte migranţi economici, însă există şi un număr mare de refugiaţi care fug de persecuţiile Boko Haram', a mai spus William Lacy Swing.

În cadrul aceleiaşi reuniuni, Filippo Grandi, Înaltul Comisar al ONU pentru Refugiaţi, a declarat că numărul refugiaţilor şi al migranţilor din 'mâinile traficanţilor şi ale contrabandiştilor aflaţi sub protecţia miliţiilor cunoscute' este mult mai mare în Libia. 'Combaterea acestora şi aducerea celor responsabili în faţa justiţiei' va ajuta guvernul libian să-şi impună autoritatea, a spus el. Oficialul ONU a precizat că de la începutul anului au fost eliberaţi 'aproape 1.000 de solicitanţi de azil şi refugiaţi'. 'Progresul este modest, securitatea rămâne volatilă, accesul la locaţiile-cheie nu este încă posibil şi operaţiunile ONU continuă să fie conduse de la distanţă, din Tunisia', a mai spus Filippo Grandi. Ambasadorul Franţei la ONU, Francois Delattre, a declarat la rândul său că Parisul vrea ca membrii Consiliul de Securitate al ONU să ia în considerare impunerea de sancţiuni împotriva traficanţilor de fiinţe umane care acţionează în Libia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.