Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olaf Scholz insistă: Avem nevoie de o mai mare autonomie militară și energetică a UE

Tagesspiegel
Olaf Scholz

Berlinul insistă. "Avem nevoie de o mai mare autonomie militară a Uniunii Europene și de coordonare a eforturilor implementate", a susținut cancelarul german Olaf Scholz la Congresul Partidului Socialiștilor Europeni din capitala Germaniei, relatează Euronews preluată de Rador.

Prin urmare, Scholz a cerut din nou reforme urgente ale Uniunii Europene, pentru a o face deschisă săre admiterea de noi țări. A cerut o aprovizionare coordonată cu arme și echipamente, o forță de reacție rapidă a UE până în 2025 și un adevărat cartier general al UE pentru forțele armate europene. "Trebuie să ducem mai departe cu încredere eforturile europene comune de apărare".

"Este corect ca toți membrii europeni să se alăture acestui proiect, dacă vrem să ne apărăm valorile într-o lume care va avea în curând zece miliarde de persoane", a subliniat cancelarul german. O Europă unită din 27, 30, 36 de state cu peste 500 de milioane de cetățeni liberi și egali, va putea avea o pondere importantă și fundamentală la nivel global. În special, preocupările statelor membre mai mici nu trebuie neglijate. "De asemenea, în viitor fiecare țară trebuie ascultată cu preocupările sale, orice altceva ar fi o trădare a ideii europene", a concluzionat Scholz.

Cancelarul Scholz s-a întâlnit vineri cu prim-ministrul spaniol Pedro Sánchez și cu prim-ministrul portughez António Costa pentru a discuta despre situația aprovizionării cu energie și despre viitorul gazoductului MidCat.

Cei trei lideri s-au declarat în favoarea construirii interconexiunii energetice, un proiect care, însă, nu-i place președintelui francez Emmanuel Macron. Între timp, Scholz face presiuni pentru construirea de infrastructuri, care să permită Germaniei să devină independentă de gazul rusesc, reiterând în mai multe rânduri importanța MidCat, care în viitor ar putea fi folosit pentru transportul hidrogenului verde, în loc de gaz.

PSE este format din 33 de partide europene. Vineri seara, Congresul l-a ales pe fostul premier suedez Stefan Löfven ca nou președinte. 255 din cei 262 de delegați l-au votat pe Löfven, de 65 de ani, care după 11 ani îl înlocuiește pe bulgarul Serghei Stanișev. Au fost șapte abțineri și niciun vot împotrivă.

Într-o rezoluție, Congresul PSE a susținut, apoi, sprijinul continuu pentru Ucraina, inclusiv sprijinul militar, și noi sancțiuni împotriva Rusiei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.