Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olaf Scholz ține Europa la picioarele Germaniei: Cancelarul se opune categoric împărțirii datoriilor între statele UE

AFP
Olaf Scholz

Cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, a anunţat, joi, înaintea reuniunii Consiliului European, că se opune iniţiativei Comisiei Europene de plafonare a preţului la gaze şi asumării în comun a datoriilor, exprimând speranţa că naţiuni aliate, precum Statele Unite, nu vor amplificarea crizei energetice.

Citește și: Terorizați cu rachete, lăsați fără căldură și apă, militarii ucraineni devin sadici: au ucis peste 400 de soldați ruși, în 24 de ore

 

Poziţia Germaniei riscă să amplifice disensiunile cu Franţa în privinţa cooperării energetice şi apărării în Uniunea Europeană.

"Stabilirea prin lege a unui plafon al tarifelor generează riscul ca producătorii de gaz să vândă unde doresc, astfel că noi, europenii, nu vom primi mai mult gaz, ci mai puţin", a afirmat Olaf Scholz, citat de site-ul Tagesschau.de. Cancelarul Germaniei a cerut ca Uniunea Europeană să ajungă la acorduri cu naţiuni precum Japonia şi Coreea de Sud, astfel încât aceste ţări să nu genereze concurenţă pe piaţa achiziţiilor de gaze.

În plus, Olaf Scholz a exprimat speranţa, potrivit agenţiei ANSA, că "naţiuni precum Statele Unite, Canada şi Norvegia, care sunt solidare cu UE în privinţa Ucrainei, nu au interesul ca energia în Europa să devină imposibil de plătit".

În acest context, liderul de la Berlin a justificat încă o dată decizia Germaniei de a plafona preţul gazelor prin compensaţii în valoare de 200 de miliarde de euro, o măsură contestată de Comisia Europeană, de Franţa şi Polonia. Scholz a reamintit că Franţa, Italia şi Spania au adoptat măsuri similare.

Cancelarul german, susţinut de Olanda, urmează să se opună, la summitul UE, şi iniţiativei de asumare în comun a datoriilor pentru subvenţionarea clienţilor casnici şi companiilor în criza energetică, un plan susţinut de Franţa, Italia, Spania şi Grecia.

Comisia Europeană a propus un mecanism de urgenţă pentru contracararea preţurilor mari la gaze şi pentru garantarea aprovizionării în cursul iernii, preşedintele instituţiei, Ursula von der Leyen, explicând că este vorba de un sistem "temporar" pentru limitarea tarifelor "excesive".

"Comisia Europeană propune astăzi o nouă reglementare de urgenţă pentru contracararea preţurilor mari la gaze în Uniunea Europeană şi pentru garantarea securităţii furnizării în această iarnă. Acest lucru va fi realizat prin achiziţii comune de gaz, prin mecanisme de limitare a preţurilor la bursa de gaze cu transferuri de titluri (TTF), prin noi măsuri privind utilizarea transparentă a infrastructurii, prin solidaritate între statele membre şi prin eforturi continue de reducere a cererii de gaze", a anunţat marţi Comisia Europeană.

Guvernul de la Berlin a anunţat, miercuri, că reuniunea interguvernamentală dintre Germania şi Franţa, programată pentru săptămâna viitoare, va fi amânată din cauza unor "probleme logistice" şi a lipsei coordonării, situaţie care evidenţiază, conform unor surse, dispute în domeniile energiei şi apărării.

Steffen Hebestreit, purtătorul de cuvânt al Guvernului german, a explicat că decizia de amânare a fost luată din cauza unor "probleme logistice", explicând că unii miniştri germani nu erau disponibili pentru reuniunea de săptămâna viitoare, dar şi în contextul necesităţii coordonării asupra unor "probleme bilaterale", conform publicaţiei Süddeutsche Zeitung.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.