Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda a cerut propriei Curți Supreme de Justiție exonerarea de moartea câtorva sute de musulmani în timpul masacrului de la Srebrenica, din 1995

Operation World
Olanda

Avocatul general de pe lângă Curtea Supremă a Olandei a cerut vineri acestei instanţe să anuleze decizia care acuză statul olandez de responsabilitate faţă de decesul câtorva sute de musulmani în timpul masacrului de la Srebrenica, din 1995, informează AFP şi dpa, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Întâlnire Firea - Stănescu - Neacșu - Petrea: În #echipă

Masacrul de la Srebrenica, în care au murit aproape 8000 de bărbaţi şi băieţi musulmani, este unul din cele mai sumbre momente atât din istoria Olandei, cât şi a războiului din Bosnia dintre 1992 şi 1995, aminteşte France Presse.

Enclava Srebrenica, limitrofă cu Serbia şi plasată sub protecţia ONU, a fost cucerită la 11 iulie 1995 de forţele sârbe din Bosnia, iar Căştile albastre olandeze - cunoscute ca 'Dutchbat' - au primit în baza lor mii de refugiaţi, dar ulterior le-au permis sârbilor să-i evacueze. Bărbaţii şi băieţii au fost separaţi şi urcaţi în autobuze.

În 2014, statul olandez şi-a recunoscut responsabilitatea parţială faţă de moartea a 350 de musulmani, responsabilitate confirmată în 2017 de o curte de apel din Haga.

Dar, potrivit avocatului general Peter Vlas, decizia din apel "nu poate fi menţinută", în condiţiile în care "soldaţii olandezi operau într-o situaţie de război şi erau constrânşi să ia decizii sub o presiune extremă şi sub ameninţarea unui conflict armat".

El a adăugat, contrar celor stipulate în decizia anterioară, că soldaţii olandezi nu puteau avea certitudinea că bărbaţii musulmani urmează să fie omorâţi.

În sistemul judiciar olandez, acest aviz al avocatului general nu are caracter obligatoriu, dar de regulă este urmat de Curtea Supremă, al cărei verdict final a fost stabilit pentru 19 aprilie.

Foştii lideri militar şi politic al sârbilor din Bosnia, Ratko Mladic şi Radovan Karadzic, au fost găsiţi vinovaţi de genocid pentru rolul lor în masacrul de la Srebrenica şi amândoi au făcut apel împotriva acestor decizii ale Tribunalului Penal Internaţional al ONU pentru crime de război în fosta Iugoslavie.

Acţiunea civilă împotriva statului olandez a fost lansată de "Mamele din Srebrenica", un grup de lobby creat de rude ale victimelor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.