Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Olanda investighează moartea misterioasă a zeci de marsuini. Specialist: 'Este posibil să se fi întâmplat ceva acolo, care a ucis animalele'

balene eșuate

Oamenii de ştiinţă olandezi au anunţat miercuri că investighează moartea misterioasă a zeci de marsuini ale căror carcase au fost aduse săptămâna trecută de valuri pe plajele din nordul Ţărilor de Jos, relatează AFP.

Aproximativ o sută de marsuini morţi au fost descoperiţi pe plajele din Insulele Wadden, un arhipelag situat în Marea Nordului în largul coastelor continentale olandeze, au indicat activiştii organizaţiilor pentru apărarea animalelor, potrivit agerpres.ro.

"Începând de joi (săptămâna trecută, n.r.), am văzut un număr enorm de marsuini eşuaţi", a declarat pentru AFP Annemarie van den Berg, directoarea fundaţiei SOS Dolphin dedicată salvării cetaceelor din Ţările de Jos.

Marsuini morţi au continuat să fie aduşi de valuri pe uscat ''până astăzi (miercuri), când numărul lor pare să fie în scădere'', a adăugat ea.

Nu este neobişnuit ca exemplare de marsuin să ajungă pe plajele olandeze, însă numărul animalelor eşuate ''este mult mai mare decât în mod normal, ceea ce este alarmant'', a declarat Van den Berg.

Toate carcasele de marsuin se aflau în aceeaşi stare de degradare, ceea ce sugerează că ''toate aceste animale au murit în aceeaşi zonă'', a precizat ea.

Peste douăzeci dintre aceste mamifere marine au fost trimise la departamentul veterinar al Universităţii din Utrecht, unde cel puţin un exemplar a fost examinat miercuri.

"Adevăratul motiv pentru al acestei eşuări masive rămâne un mister", a spus Lonneke IJsseldijk, specialistă în biologie marină care a efectuat prima autopsie.

Potrivit media olandeze, marsuinii ar fi putut fi perturbaţi de construcţia unui parc eolian în larg sau de exerciţiile marinei care au început săptămâna trecută în jurul Insulelor Wadden.

"Este posibil să se fi întâmplat ceva acolo, care a ucis animalele", a declarat IJsseldijk, citată într-un comunicat.

Însă, ar putea fi de asemenea vorba despre o boală, a adăugat ea, subliniind că toate ipotezele trebuie luate în considerare.

Analizele vor include testarea pentru morbillivirus, un virus care provoacă epidemii letale în rândul delfinilor şi altor mamifere marine.

Între 200 şi 900 de marsuini morţi sunt descoperiţi în fiecare an în zonele de coastă ale Ţărilor de Jos, a notat Van den Berg. Însă, ''ceva ciudat se întâmplă în Marea Wadden'', a subliniat ea.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.