Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omanul a preluat 10 deţinuţi de la Guantanamo

Omanul a anunţat luni că a preluat zece prizonieri eliberaţi de la închisoarea militară americană de la Guantanamo, sud-estul Cubei, în cadrul măsurilor prin care preşedintele în exerciţiu al SUA, Barack Obama, încearcă să reducă numărul deţinuţilor din acest centru înainte de încheierea mandatului său, transmite Reuters, potrivit agerpres.

'Pentru a răspunde unei solicitări din partea guvernului SUA de asistenţă în rezolvarea problemei deţinuţilor de la Guantanamo, luând în considerare situaţia lor umanitară, zece persoane eliberate din acea închisoare au sosit în Sultanatul Oman pentru rezidenţă temporară', precizează un comunicat al Ministerului de Externe de la Muscat.

Citeşte şi: Turcia, lovită de o nouă TRAGEDIE: Cel puțin 32 morți în urma prăbușirii unui avion - VIDEO

Guvernul american a deschis centrul de detenţie de la Guantanamo în 2002, la un an după atentatele islamiste de la 11 septembrie 2001 din SUA. Majoritatea suspecţilor de terorism străini încarceraţi au rămas în acest centru fără a fi inculpaţi sau judecaţi timp de peste un deceniu, o situaţie care a atras critici internaţionale.

Închiderea centrului de detenţie a fost o promisiune de campanie a lui Barack Obama în 2008, însă, după instalarea la Casa Albă, preşedintele s-a împotmolit într-un impas juridic şi politic. În februarie 2016, preşedintele Obama a prezentat un plan de închidere a centrului, proiectul lovindu-se însă de opoziţia multor membri republicani ai Congresului şi chiar a unor democraţi.

La începutul lunii ianuarie, Pentagonul a anunţat transferul a patru prizonieri de la Guantanamo în Arabia Saudită, în încercarea de a reduce numărul deţinuţilor din acest centru până la încheierea mandatului preşedintelui Obama. Viitorul său succesor, Donald Trump, ce va fi învestit în funcţie vineri, 20 ianuarie, s-a pronunţat în mod public pentru sistarea acestor transferuri.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.