Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omenirea a ajuns pe buza prăpastiei: ce înseamnă 'sanctuarele oceanice' și schema '30 până la 30'

Unsplash
oceanul atlantic

Un nou tratat al ONU pentru protejarea oceanelor lumii este aşteptat să fie semnat, miercuri, de zeci de ţări, un alt pas în eforturile de a inversa daunele provocate mediului marin fragil de pescuitul excesiv şi de alte activităţi umane, relatează Reuters, informează News.ro.

Pactul global de conservare a biodiversităţii în marea liberă a fost convenit în cele din urmă în martie şi adoptat oficial de Naţiunile Unite în iunie. Acesta este considerat un instrument esenţial pentru atingerea obiectivului convenit anul trecut de a proteja 30% din suprafaţa terestră şi maritimă a planetei până în 2030, cunoscut sub numele de "30 de 30".

Se aşteaptă ca cel puţin 60 de ţări să semneze acordul în cadrul Adunării Generale anuale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care va avea loc miercuri. Cu toate acestea, înainte de a intra în vigoare, acordul trebuie să fie ratificat la nivel naţional.

Mads Christensen, director executiv interimar al Greenpeace International, a descris semnările ca fiind un "semnal puternic" şi contribuie la menţinerea impulsului pentru atingerea obiectivului "30 până la 30".

Factorul politic trebuie să aplice

"Dar această semnare este un moment pur simbolic", a spus el.

"Acum, politicienii trebuie să aducă tratatul acasă şi să se asigure că este ratificat în timp record", a adăugat.

Acordul va crea sanctuare oceanice în care pescuitul va fi interzis şi va asigura, de asemenea, că activitatea umană în marea liberă va fi supusă unor evaluări ale impactului asupra mediului.

Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii estimează că va fi nevoie de o finanţare de 500 de milioane de dolari pentru a da startul tratatului, iar un fond special de implementare şi de consolidare a capacităţilor ar putea necesita alte 100 de milioane de dolari pe an.

Ameninţările la adresa mediului oceanic au crescut în ultimii ani ca urmare a pescuitului excesiv, precum şi a creşterii temperaturilor, iar noi ameninţări ar putea apărea, de asemenea, din cauza exploatării miniere a fundului oceanului şi a utilizării tehnologiilor de geoinginerie pentru a spori capacitatea oceanului de a absorbi dioxidul de carbon.

Grupurile de protecţie a mediului spun că tratatul trebuie să intre pe deplin în vigoare până cel târziu în 2025, pentru a asigura atingerea obiectivului de protecţie "30 la 30".

"Oceanul nu poate aştepta şi, având în vedere că tratatul se pregăteşte de mai bine de 20 de ani, nu mai este absolut niciun moment de pierdut", a declarat Jessica Battle, expert în oceane la Worldwide Fund for Nature.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.