Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS: Impactul pandemiei de COVID-19 asupra tratamentului împotriva cancerului este 'catastrofal'

oms

Impactul pandemiei de COVID-19 asupra tratamentului cancerului este ''catastrofal'', a deplâns joi filiala Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Europa, atrăgând atenţia asupra întreruperilor în funcţionarea serviciilor oncologice într-o treime dintre ţările din zonă, relatează AFP, potrivit AGERPRES.

''Impactul pandemiei asupra cancerului în regiune nu este nimic mai prejos decât catastrofal'', a declarat directorul OMS Europa, Hans Kluge, cu ocazia Zilei mondiale de luptă împotriva cancerului, marcată anual la 4 februarie.

Dintre cele 53 de state membre OMS din zonă (inclusiv câteva din Asia Centrală), una din trei ţări şi-a întrerupt parţial sau total serviciile oncologice din cauza mobilizării contra pandemiei şi a restricţiilor de călătorie.

Citește și: Reguli draconice la școală: elevii nu au voie să facă schimburi. Părinții nu pot intra în incintă/ DOCUMENT

''Unele ţări au fost afectate de o penurie de medicamente anticanceroase şi multe au înregistrat o scădere semnificativă a diagnosticelor noi de cancer, chiar şi în ţările cele mai mai bogate'', a menţionat Kluge într-un comunicat, atrăgând atenţia asupra unei agravări a inegalităţilor provocate de criza economică.

În Olanda şi Belgia, în timpul primei perioade de carantină din primăvara anului 2020, numărul cazurilor de cancer diagnosticate a scăzut de la 30 la 40%, iar în Kârgâzstan a scăzut cu 90% în aprilie 2020, a menţionat oficialul ONU.

Potrivit previziunilor OMS, în Marea Britanie, întârzierile în stabilirea diagnosticului şi începerea tratamentului ar conduce la o creştere cu 15% a deceselor cauzate de cancerul colorectal şi cu 9% a deceselor asociate cancerului de sân în următorii cinci ani.

În regiunea Europei, cancerul, diabetul şi bolile respiratorii cronice sunt responsabile anual de peste 80% dintre decese.

OMS intenţionează să mobilizeze din nou autorităţile cu o iniţiativă axată în special pe prevenţie, depistare precoce şi acces universal la diagnostic şi tratament.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.