Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OMS: Transmiterea SARS-CoV-2 de la un animal la om este 'probabilă către foarte probabilă'

timesofisrael.com
vaccin covid-19 coronavirus sars-cov-2

Transmiterea SARS-CoV-2 de la un animal intermediar la om este o ipoteză ”probabilă către foarte probabilă”, însă un incident de laborator rămâne ”extrem de improbabil”, conchide studiul comun al unor experţi ai Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) şi chinezi, relatează AFP, informează News.ro.

Potrivit versiunii finale a raportului OMS - după care AFP scrie că a obţinut o copie -, specialiştii - care potrivit unor critici nu au avut suficient spaţiu de manevră să ancheteze liber în timpul sejurului lor de patru săptămâni în China - apreciază că, ”având în vedere literatura de specialitate cu privire la rolul animalelor de gazde intermediare a unor boli emergente, este necesar să se realizeze alte anchete care să includă un spaţiu geografic mai mare”.

Acest raport al specialiştilor confirmă primele concluzii ale experţilor, prezentate de către acştia la 9 februarie, la Wuhan, oraşul chinez în care a apărut noul coronavirus.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

Experţii privilegiază teoria general admisă a transmiteriinaturale a virusului care a cauzat covid-19 de la un animal - probabil un liliac - la om, prin intemediul unui alt animal, care nu a fost identificat încă.

Transmiterea directă a virusului printr-un animal-gazdă este considerată ”posibilă către probabilă” în raport.

Experţii nu îndepărtează, de altfel, ipoteza unei transmiteri prin intermediul cărnii congelate - pista privilegiată de către Beijing -, apreciind că acest scenariu este ”posibil”.

PISTA UNUI ACCIDENT, CONSIDERATĂ ”EXTREM DE IMPROBABILĂ”

În raport se recomandă o continuare a studiilor, pe baza acestor trei ipoteze, însă în document se respinge posibilitatea ca virusul să fi fost transmis omului din cauza unui accident de laborator.

Administraţia fostului preşedinte Donald Trump a acuzat Institutul de Virusologie din Wuhan, care efectuează cercetări asupra unor agenţi patogeni foarte periculoşi, de faptul că a lăsat să ”scape” noul coronavirus - în mod voit sau nu.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

În raportul lor, experţii arată că nu au studiat cazul unei ”scăpări” voite şi consideră ”extrem de improbabil” un accident.

PROBLEME ÎN ANCHETĂ

Misiunea de anchetă cu privire la originea transmiterii SARS-CoV-2 la om, considerată extrem de importantă în încercarea de lupta mai bine împotriva unei posibile viitoare epidemii, a întâmpinat dificultăţi la faţa locului.

China părea foarte reticentă să permită accesul acestor specalişti mondiali în diverse discipline, precum epidemiologia, dar şi zoologia.

În concluzii, în raport se arată că studii ale lanţului de aprovizionare a Pieţei Huanan - şi altor pieţe din Wuhan - nu au permis să se găsească ”elemente de probă ale prezenţei unor animale infectate, dar că analiza lanţurilor de aprovizionare a furnizat informaţii” utile în vederea unor studii de urmărire ţintite, şi anume în regiuni vecine.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Experţii îndeamnă de asemenea ”să nu se neglijeze produsele de origine animală care provin din regiuni situate în afara Asiei de Sud-Est”.

”Anchete este necesar să fie concepute (...) în zone mai vaste şi într-un număr mai mare de ţări”, conchid ei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.