Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul care a condus Germania înainte de Merkel l-a vizitat pe Putin - Schroder cere lansarea gazoductului Nord Stream 2

Gerhard Schroeder

Fostul cancelar federal al Germaniei, Gerhard Schroder (în perioada 1998-2005), în fața unei situații dificile în ceea ce privește aprovizionarea cu energie a Germaniei, a susținut lansarea gazoductului Nord Stream 2. El și-a exprimat punctul de vedere într-un interviu publicat miercuri de Stern.

"Cea mai simplă soluție ar fi punerea în funcțiune a gazoductului Nord Stream 2", a declarat Schroder, adăugând că, odată finalizat, nu vor exista probleme de aprovizionare pentru industria și gospodăriile germane", a subliniat fostul cancelar al Germaniei.

El a adăugat că a avut o întrevedere, săptămâna trecută, la Moscova, cu Putin.

Totodată, Schroder a comentat decizia guvernului german de a suspenda certificarea proiectului Nord Stream 2 după ce Rusia a recunoscut suveranitatea Republicilor Populare Donețk și Lugansk. "Dacă nu doriți să folosiți Nord Stream 2, va trebui să suportați consecințele. Acestea vor fi uriașe și în Germania", a avertizat fostul șef al guvernului german. "Oricine se încălzește cu gaz o simte deja acum", a spus el.

"Pentru noi, cei care stăm aici, acest lucru este incomod, dar poate fi rezolvat. Dar pentru atât de mulți oameni care trebuie să țină cont de fiecare cent, devine cu adevărat dificil. Și atunci în Germania se vor întreba: de ce refuzăm, de fapt, gazul din gazoductul Nord Stream 2? De ce?", a conchis Schroeder.

"Nu am fost întotdeauna un "economist de piață" pur în cariera mea politică, dar principiul unei economii de piață este destul de simplu: când oferta scade, prețurile cresc", a conchis el.

Despre Nord Stream 2

Construcția Nord Stream 2 a fost complet finalizată la 10 septembrie 2021. Inițial, era planificată să fie finalizată înainte de sfârșitul anului 2019, dar din cauza sancțiunilor impuse de SUA, lucrările au fost amânate. Gazoductul este format din două cordoane cu o capacitate totală de 55 de miliarde de metri cubi pe an, care pornesc de pe coasta Rusiei prin Marea Baltică până în Germania.

Germania se confruntă cu dificultăți în obținerea de gaze prin conducta Nord Stream. De la jumătatea lunii iunie, acest gazoduct funcționează la doar 40% (67 de milioane de metri cubi pe zi) din capacitatea sa maximă, din cauza întârzierii întoarcerii turbinelor de gaz după reparații, din cauza sancțiunilor canadiene împotriva Federației Ruse. Din 27 iulie, pomparea a fost redusă la 20%.

În prezent, Germania își reduce dependența de resursele energetice rusești. Conform planului autorităților, pe parcursul anului se intenționează să se renunțe la cărbune și petrol, dar gazul din Federația Rusă va fi necesar cel puțin până în 2023. Un eșec prematur ar atrage după sine pierderi economice serioase și o închidere a industriei.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.