Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul FORTE al Moldovei, răspuns TRANŞANT după declaraţiile CONTROVERSATE ale unui reprezentant OSCE

independent.md
Vlad Plahotniuc

Vlad Plahotniuc îi răspunde dur unui reprezentant OSCE care a făcut declaraţii ofensatoare la adresa Moldovei şi a moldovenilor. Plahotniuc susţine că Republica Moldova nu va renunța la retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării, deoarece aceasta este o prioritate a autorităților de la Chișinău. Totodată îl atenționează pe oficialul italian că asemenea declarații „pot deturna definitiv progresele” în dosarul transnistrean.

Citeşte şi: Băsescu dă SEMNALUL: 'E timpul să ACŢIONĂM şi în România. Trece Unirea pe lângă noi...'

„Îi aducem la cunoștință domnului Frattini, precum și tuturor celor interesați de acest subiect, că, pentru Republica Moldova, retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru este și va rămâne o prioritate, pe care sperăm să o sprijine în continuare comunitatea internațională, inclusiv Federația Rusă”, a spus președintele PDM, potrivit Deschide.md.

Plahotniuc a spus că declarațiile lui Frattini cum că „solicitarea retragerii trupelor ruse de pe teritoriul R.Moldova e desprinsă de realitate”, „ne sfidează memoria colectivă și rațiunea noastră de a fi, ca stat suveran, este...fie nechibzuită, fie... cinică”.

„Asemenea declarații nechibzuite pot bloca și deturna definitiv progresele noastre în negocierile curente, când noi, cu forțele proprii, am avansat foarte mult în dialogul dintre Chișinău și Tiraspol, dialog, în care am găsit compromis pe mai multe subiecte concrete și am semnat acordurile respective (evitând, totodată suveranizarea Transnistriei)”, a spus Plahotniuc.

Citeşte şi: DISPARE o taxă importantă: Primăria o va plăti în locul tău. Câţi bani vei economisi

Acesta a subliniat că în trecut au mai fost situații când din ambiția unor funcționari internaționali „s-a încercat impunerea semnării anumitor documente în dezavantajul suveranității și integrității teritoriale a R.Moldova”.

„Dar nu înțelegem de ce acum, când înregistrăm pentru prima dată în ultimii 15 ani progrese reale în apropierea ambelor maluri ale Nistrului, eforturile noastre și progresul autentic în negocieri sunt zădărnicite prin declarații conjuncturiste și subversive”, a adăugat liderul PDM.

Plahotniuc a mai spus că R.Moldova mizează pe o abordare cât mai neutră și profesionistă din partea OSCE.

De asemenea, politicianul a dat de înțeles că autoritățile Republicii Moldova conștientizează faptul că personaje precum Frattini promovează astfel de mesaje pentru a asigura în continuare susținerea, inclusiv financiară, pentru OSCE din partea Rusiei.

Replica lui Plahotniuc vine după ce săptămâna trecută, Frattini s-a aflat într-o vizită la Moscova, unde a acordat un interviu postului de televiziune RT. Frattini a afirmat că există probleme serioase şi grave şi a calificat solicitarea Republicii Moldova privind retragerea trupelor ruse de pe teritoriul țării drept  una desprinsă de realitate, potrivit Publika.md.

"Aceste abordări sunt rupte de realitate. Nu e justificat în niciun fel să discutăm acum despre prezența militară rusă, până când nu vom soluționa pachetul de probleme, care include și alte momente importante", a declarat Franco Frattini, reprezentant al OSCE pentru Transnistria.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.