Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Omul lui Iliescu îl atacă pe Ponta: Întoarce spatele partidului

Sinecurile politice acordate de Victor Ponta unor oameni din afara propriului partid arată că actualul preşedinte al PSD întoarce spatele partidului ca să îşi consacre, cu prioritate, o carieră individuală, susţine Octavian Ştireanu, consilierul prezidenţial al lui Ion Iliescu în perioada 2000-2004, potrivit www.bursa.ro.

Negocierile alianţelor electorale pentru al doilea scrutin "includ, fără îndoială, obligaţii reciproce, adică recompensarea cu diverse funcţii a susţinerilor anunţate, cum deja e cazul domnilor Tăriceanu şi Meleşcanu", susţine Octavian Ştireanu. După cum decurg pertractările, este posibil ca vreodată, cândva, partidul să se întrebe dacă n-ar fi avut, în rândurile sale, "oameni politici care să poată contribui la funcţionarea adecvată a administraţiei prezidenţiale, în situaţia în care Victor Ponta va ieşi învingător", a mai spus fostul consilier prezidenţial.

"În definitiv, voturile obţinute de domnul Meleşcanu nu au o contribuţie decisivă, în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale. Dar fostul şef SIE a venit în întâmpinarea lui Victor Ponta prin faimoasa HGR care trece la secret şi ofiţerii rezervişti şi care i-a permis să-l refuze legal pe Traian Băsescu, când acesta a cerut să i se spună dacă există asemenea foşti în actualul Guvern. În condiţiile astea, păleşte entuziasmul pesediştilor loialişti, care nu pot uita că, în 1997, Teodor Meleşcanu a produs o ruptură serioasă în PSD", a mai spus Ştireanu.

Pentru a evita dependenţa de alţii, de partide-balama cum este UDMR, "mereu dispus să fie în orice guvernare", Octavian Ştireanu crede că "PSD are două opţiuni: prima este să aibă în structura sa oameni de decizie şi vectori de opinie de calitate deosebită, de mare valoare intelectuală şi morală, de largă popularitate şi recunoaştere socială, care să aducă, prin ei înşişi, valoare adăugată partidului, realizând scoruri electorale care să permită PSD cât mai multă libertate în alegerea partenerilor şi în fixarea condiţiilor de guvernare în comun. A doua opţiune ar fi una mai de fond şi de perspectivă, şi anume ca PSD să se angajeze - prin propriul exemplu - într-un proces de restabilire şi chiar impunere a moralităţii în politică, care să elimine sau să nu mai încurajeze traseimul în alianţe, aşa cum vedem că se petrece în prezent, când stau alături partide care până mai ieri erau adversare ireductibile".

Fostul consilier prezidenţial a mai dat şi alte exemple de decizii ale actualei conduceri PSD, de a recupera oameni sau formaţiuni politice care au produs daune politice serioase PSD.

De pildă, el a amintit, potrivit www.bursa.ro, că UDMR este un partid care nu a ezitat să îşi arate susţinerea constantă faţă de Traian Băsescu, inclusiv în timpul momentului de maximă importanţă pentru România al referendumului din 2012: "Să ne amintim că UDMR a votat, pe 13 octombrie 2009, moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Boc, pentru ca, în decembrie, a doua zi după ce preşedintele Traian Băsescu s-a instalat la Cotroceni, UDMR să fie prima care să declare că înţelegerea făcută cu PSD încetează, decizând să-l voteze ca prim ministru tot pe Emil Boc, adică exact pe cel împotriva căruia votase cu numai două luni în urmă! Şi, după cum se spune, cine trădează o dată, trădează şi a doua oară, pentru că UDMR a schimbat brusc baricada şi la căderea Guvernului MRU ş.a.m.d.".

Fostul consilier prezidenţial a invocat şi cazul UNPR, partid creat de Traian Băsescu prin ruperea din PSD a unui grup, care a atacat continuu partidul din care plecase, dar cu care s-a "împăcat" brusc, când au avut interesul, în ochii uimiţi ai susţinătorilor ambelor tabere. Octavian Ştireanu a amintit şi faptul că UNPR a participat la putere fără să participe la alegeri, lucru de neimaginat într-o ţară democrată.

"Atât UNPR, cât şi UDMR au fost stâlpii guvernărilor Băsescu-Boc, după cum acum par să devină stâlpii guvernării Ponta-Tăriceanu. Şi despre ce "USL refăcut" mai poate fi vorba, ori de "luptă împotriva regimului Băsescu", ori de "dreptate până la capăt", când guvernezi şi te sprijini şi defilezi la braţ cu partidele care au votat toate măsurile profund nepopulare şi nedemocratice ale regimului Băsescu?", se întreabă retoric, Octavian Ştireanu, într-un moment paradoxal, când PSD pare să furnizeze noul Preşedinte al României.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.