Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONG: Risc major de ratare a finanţării unei secţiuni din Autostrada A8 - Asistăm cu stupefacţie la o nouă amânare inexplicabilă a termenului de atribuire

Ungaria autostrada

Asociaţia ”Moldova vrea autostradă” avertizează asupra risului de pierdere a finanţării pentru o secţiune din A 8. ”Asistăm cu stupefacţie la o nouă amânare inexplicabilă a termenului de atribuire a licitaţiei pe secţiunea 1 Târgu Mureş-Miercurea Nirajului”, a transmis organizaţia, potrivit news.ro.

”AVERTISMENT PUBLIC - Risc major de ratare a finanţării unei secţiuni din Autostrada A8!!! Asistăm cu stupefacţie la o nouă amânare inexplicabilă raţional a termenului de atribuire a licitaţiei pe secţiunea 1 Târgu Mureş-Miercurea Nirajului, lot inclus pentru finanţare din PNRR şi a cărei execuţie trebuie finalizată până în vara anului 2026”, au transmis reprezentanţii Asociaţiei ”Moldova vrea autostradă”.

Potrivit acestora, termenul iniţial pentru evaluarea calificării ofertei, evaluarea tehnică şi financiară a fost 24 mai 2023, ulterior acesta s-a amânat pentru luna septembrie, apoi pentru 19 octombrie 2023, iar acum există un nou termen - 17 noiembrie 2023.

”În aceste condiţii, avertizăm public atât CNAIR, cât şi Ministerul Transporturilor şi Infrastructurii că fereastra de oportunitate a finalizării etapei de Proiectare + Execuţie pentru capătul vestic reprezentând 24,4 km de drum rapid se restrânge foarte mult în scenariul fără contestaţii. Reamintim că se conturează aproape 6 luni de întârziere în etapa de licitaţie, durata Contractului va fi de 30 luni de la eliberarea Ordinului de Începere Lucrări, iar data publicării anunţului de licitaţie a fost acum 10 luni, pe 29.12.2022”, a mai transmis organizaţia.

Potrivit acesteia, contractul de execuţie trebuie semnat cel târziu la 31.12.2023.

”Nu înţelegem nici apatia şi lipsa de disponibilitate pentru şedinţele de progres organizate de către reprezentanţii CNAIR împreună cu proiectanţii, autorităţile publice locale, societatea civilă şi parlamentarii interesaţi de proiectele de infrastructură mare din regiunea Moldovei, şi acestea fiind amânate în mod repetat în ultimele luni. Situaţia este total nemulţumitoare, per ansamblu toate proiectele din această regiune înregistrând întârzieri importante, fiecare astfel de întâlnire de progres având drept scop identificarea potenţialelor cauze de întârziere şi soluţionarea lor din timp, stimularea şi sprijinirea proiectanţilor pentru a se încadra în termenele contractuale şi transparentizarea acestui proces în scopul informării corecte şi corelat cu realitatea existentă a publicului larg”, a mai transmis asociaţia.

Aceasta remarcă şi faptul că nici la această dată nu este contractul semnat pe Lotul 3 Pietroasele – Buzău din autostrada A7.

”România şi regiunea Moldovei au şansa unor finanţări din fonduri europene care însă sunt disponibile cu respectarea unor termene foarte clare, asumate în mod oficial de către autorităţi şi de Guvernul României, de aceea solicităm public urgentarea tuturor etapelor procedurale şi reluarea întocmai şi la timp a şedinţelor de progres”, a mai transmis organizaţia.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.