Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU avertizează în legătură cu închiderea granițelor: Securizarea frontierelor statale nu este o soluție în cazul migrației

refugiati la granita romaniei in camion

Închiderea graniţelor terestre sau maritime nu-i opreşte pe traficanţii de persoane, ci doar le modifică rutele de transport, relevă prima analiză globală a traficului de persoane realizată de Biroul ONU pentru droguri şi criminalitate (UNODC), citată miercuri de dpa, informează Agerpres.

Cel puţin 2,5 milioane de migranţi au fost în 2016 clienţi ai traficanţilor, care au câştigat din aceste servicii ilegale între 5,5 miliarde şi 7 miliarde de dolari, potrivit studiului.

Experţii ONU avertizează că intensificarea măsurilor de protecţie a graniţelor nu este eficientă dacă nu se înscrie într-o politică mai generală. De multe ori, măsurile mai stricte de control aplicate la graniţe amplifică riscurile pentru migranţi şi creează mai multe oportunităţi de profit pentru traficanţi, au conchis experţii. Astfel, între 2009 şi 2015, închiderea graniţelor terestre pe ruta din Turcia către Europa occidentală a dus la creşterea "cererii" pe ruta maritimă din Mediterana de est, mai periculoasă.

Vezi și: Nava Aquarius cu refugiați, discordie diplomatică între Franța și Italia. Ambasadorul Franței a fost convocat să dea explicații

UNODC recomandă ca eforturile guvernelor să se concentreze nu asupra modificărilor de rute, ci asupra aşa-ziselor centre de trafic, mai stabile, unde migranţii se adună de obicei înainte de a-şi începe călătoriile lungi spre destinaţia dorită.

Agenţia ONU cere totodată statelor să deschidă "canale legale" de imigraţie şi să le ofere alternative legale de câştig persoanelor fără posibilităţi care recurg la traficul de persoane, pentru a combate acest comerţ.

În plus, ministerele publice trebuie să ia măsuri împotriva cooperării dintre traficanţi şi oficiali corupţi de la diferite niveluri, menţionează UNODC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.