Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: 'China a depus oficial documentul cu noile sale angajamente în domeniul climatic înaintea COP26'

cop26

China, cel mai mare emiţător de gaze cu efect de seră, a depus oficial joi documentul cu noile sale angajamente în domeniul climatic, cu trei zile înaintea deschiderii COP26, conferinţă crucială pentru lupta împotriva schimbărilor climatice, a comunicat ONU, transmite AFP.

În această 'contribuţie naţională' (NDC) revizuită, China se angajează să atingă vârful de emisii 'înainte de 2030' şi neutralitatea emisiilor de carbon 'înainte de 2060', obiective conforme cu anunţurile preşedintelui Xi Jinping.

Aceste noi angajamente, postate pe site-ul Convenţiei-cadru a Naţiunilor Unite cu privire la schimbările climatice (CCNUCC), mai prevăd reducerea intensităţii emisiilor de dioxid de carbon (emisii de CO2 raportate la PIB) cu peste 65% comparativ cu anul 2005.

Precedenta NDC a Chinei prevedea angajamentul de reducere a intensităţii emisiilor de CO2 cu 60-65% până în 2030 şi de atingere a vârfului de emisii 'în jurul lui 2030'.

În contribuţia sa, Beijingul aminteşte că statele dezvoltate trebuie 'să-şi asume responsabilităţile istorice şi să continue să ia cu hotărâre conducerea în materie de reducere de emisii'.

Conform acordului de la Paris - semnat în 2015 şi care îşi propune să limiteze încălzirea climatică sub pragul de +2°C şi, dacă este posibil, la +1,5°C faţă de epoca preindustrială, statele părţi trebuie să depună la fiecare cinci ani o 'contribuţie naţională' revizuită în sus, potrivit Agerpres.ro.

Noua contribuţie a Chinei, ţară responsabilă de peste un sfert din emisiile globale de gaze cu efect de seră, era aşadar foarte aşteptată înaintea COP26, care se va deschide oficial duminică la Glasgow, în Scoţia.

De notat că ONU a afirmat luni că noile angajamente climatice anunţate în ultimele săptămâni ar determina în continuare o încălzire 'catastrofică' a climei cu +2,7°C.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.