Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Cinci ţări europene denunţă schimbarea poziţiei SUA asupra coloniilor israeliene

BAABEL
Leul simbol ierusalim

Cinci ţări europene au criticat miercuri la ONU decizia americană de a nu mai considera coloniile israeliene drept ilegale, fără a menţiona totuşi direct Statele Unite, potrivit AFP, potrivit Agerpres.

'Poziţia noastră asupra politicii de colonizare israeliană în teritoriile palestiniene ocupate, inclusiv în Ierusalimul de Est, este clară şi neschimbată', subliniază într-un comunicat Franţa, Germania, Marea Britanie, Belgia şi Polonia, toate în prezent membre în Consiliul de Securitate al ONU.

'Orice activitate de colonizare este ilegală în raport cu dreptul internaţional şi erodează viabilitatea unei soluţii cu două state şi perspectiva unei păci durabile', potrivit textului. 'Solicităm Israelului să pună capăt tuturor activităţilor de colonizare, conform obligaţiilor sale de putere de ocupaţie', îndeamnă ambasadorii celor cinci state, înaintea unei reuniuni a Consiliului de Securitate asupra Orientului Mijlociu.

Şeful diplomaţiei americane, Mike Pompeo, a anunţat luni că 'stabilirea de colonii de civili israelieni în Cisiordania' nu mai 'contrazice în sine dreptul internaţional'.

La fel ca recunoaşterea unilaterală a Ierusalimului drept capitală a Israelului şi a suveranităţii statului israelian asupra Golanului sirian, acest anunţ a marcat o nouă ruptură cu tradiţia diplomatică americană. Ea a fost salutată drept o victorie în Israel, dar a fost denunţată de Autoritatea Naţională Palestiniană (ANP) şi de aproape întreaga comunitate internaţională.

Washingtonul se poziţionează astfel în contracurent cu rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU care consideră coloniile drept o 'violare a dreptului internaţional umanitar' punând 'în pericol grav' soluţia cu două state.

Colonizarea Cisiordaniei ocupate a continuat sub toate guvernele israeliene din 1967, dar s-a accelerat sub impulsul premierului Benjamin Netanyahu.

La ora actuală, peste 400.000 de israelieni locuiesc în Cisiordania ocupată, teritoriu fragmentat unde trăiesc de asemenea 2,7 milioane de palestinieni.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.