Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU lansează o misiune multinaţională în Haiti care să ajute poliţia în lupta cu bandele

haiti

Consiliul de Securitate al ONU a dat undă verde luni trimiterii în Haiti a unei misiuni multinaţionale conduse de Kenya pentru a ajuta poliţia să controleze bandele criminale, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Decizia, ce vine după un an de amânări, a fost salutată de autorităţile haitiene ca o "rază de speranţă".

Premierul haitian Ariel Henry şi secretarul general al ONU Antonio Guterres cereau de un an, aproape zilnic, trimiterea unei misiuni în sprijinul poliţiei din acest stat sărac din Caraibe, unde violenţele comise de bande - violuri, răpiri, oameni arşi de vii, lunetişti pe acoperişuri - continuă să se agraveze.

La sfârşitul lunii iulie, Kenya a anunţat într-un final că este gata să-şi asume conducerea unei forţe multinaţionale în Haiti. Rezoluţia adoptată luni cu 13 voturi pentru şi două abţineri (China şi Rusia) a validat crearea acestei "misiuni multinaţionale de sprijin pentru securitate", pentru o perioadă iniţială de un an şi cu o primă reevaluare la nouă luni, dar care nu va fi gestionată de ONU.

Menirea ei va fi de a îmbunătăţi situaţia de securitate suficient pentru a se putea organiza alegeri, ceea ce ar fi o premieră din 2016. Misiunea va putea institui "măsuri de urgenţă" temporare şi proporţionate, "pe o bază excepţională", constând în special în arestări şi cu respectarea dreptului internaţional.

"Căştile albastre" ale Misiunii ONU de stabilizare din Haiti, desfăşurate între 2004 şi 2017, au adus cu ele bacteria holerei, declanşând o epidemie care a provocat peste 10.000 de morţi, ceea ce explică în parte faptul că viitoarea forţă multinaţională nu operează sub drapelul ONU.

Antonio Guterres a subliniat într-un recent raport că criza economică, politică şi de securitate prin care trece Haiti s-a agravat în ultimul an, bandele devenind "tot mai numeroase şi mai bine înarmate" decât cei circa 14.000 de poliţişti cât număra ţara în iunie. În total, între octombrie 2022 şi iunie 2023 au fost înregistrate aproape 2.800 de crime, 80 dintre victime fiind minori.

China, care dispune de drept de veto în Consiliul de Securitate, a atras atenţia, prin ambasadorul său la ONU, Zhang Jun, că "fără un guvern legitim şi eficace orice sprijin extern nu poate avea efecte durabile".

Chinezii şi-au exprimat deja scepticismul în ultimele luni, apreciind că o astfel de misiune nu are sens în lipsa încetării traficului de arme pentru bande, provenind în principal din SUA, mai ales din Florida, via diaspora haitiană.

Rezoluţia de luni a generalizat de altfel, la presiunea Chinei, embargoul asupra armelor uşoare şi muniţiei care era aplicabil până acum doar liderilor de bande vizaţi de regimul de sancţiuni decis în octombrie 2022 - şi care are în vedere deocamdată o singură persoană.

"Traficul de arme este o problemă pe care Statele Unite o iau foarte în serios, inclusiv în Haiti", a dat asigurări un responsabil al administraţiei americane.

Washingtonul intenţionează să contribuie la noua misiune cu sprijin logistic şi financiar, dar fără a trimite forţe de securitate în teren.

Rezoluţia lasă viitorilor participanţi la misiune sarcina de a stabili calendarul şi componenţa acesteia, în cooperare cu Port-au-Prince. În ultimele luni s-a discutat de un efectiv de 2000 de membri, iar până acum şi-au făcut cunoscută intenţia de a lua parte Jamaica, Bahamas şi Antigua şi Barbuda.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.