Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU: Tratamentul la care talibanii supun femeile poate fi calificat 'apartheid de gen'

talibani

ONU: Tratamentul la care talibanii supun femeile poate fi calificat 'apartheid de gen'.

Tratamentul la care sunt supuse femeile şi fetele afgane din partea regimului taliban ar putea fi calificat drept ''apartheid de gen'' întrucât drepturile lor continuă să fie încălcate grav de autorităţile de facto de la Kabul, a declarat luni un expert al ONU, potrivit Reuters.

''Discriminarea instituţionalizată, sistematică şi gravă împotriva femeilor şi fetelor se află în centrul ideologiei şi regimului talibane, ceea ce dă naştere temerilor că talibanii ar putea responsabili pentru apartheid de gen'', a declarat raportorul special al ONU pentru drepturile omului în Afganistan, Richard Bennett, în Consiliul pentru drepturile omului, reunit la Geneva, conform Agerpres.

ONU defineşte apartheidul de gen drept ''discriminare sexuală socială şi economică împotriva indivizilor din cauza sexului sau genului lor''.

''Am evidenţiat nevoia de examinare sporită a apartheidului de gen, care în prezent nu este, dar ar putea deveni, o infracţiune internaţională'', a declarat Bennett în faţa presei.

Un purtător de cuvânt al talibanilor a afirmat că administraţia de la Kabul pune în aplicare legile islamice şi a acuzat Naţiunile Unite şi instituţiile occidentale de ''propagandă''.

''Raportul lui Richard Bennett asupra situaţiei din Afganistan este parte din această propagandă, care nu reflectă realitatea'', a spus purtătorul de cuvânt taliban Zabihullah Mujahid.

După ce au preluat puterea la Kabul în august 2021, talibanii au limitat drastic drepturile femeilor în Afganistan, printre care dreptul la educaţie.

Într-un raport ce acoperă perioada iulie-decembrie 2022, Bennett a ajuns la concluzia că tratamentul la care talibanii supun femeile în Afganistan ''poate fi considerat persecuţie pe motive de gen, o infracţiune contra umanităţii''.

În luna aprilie, autorităţile talibane au început să pună în aplicare o măsură prin care femeilor afgane le este interzis să lucreze pentru ONU, după ce din decembrie anul trecut ele nu au mai putut lucra nici pentru organizaţiile umanitare.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.