Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

ONU va investiga unul dintre cele mai controversate atacuri din Ucraina

Time
Antonio Guterres

Secretarul general al Naţiunilor Unite, António Guterres, a declarat, miercuri, că ONU încearcă să înfiinţeze o echipă de anchetă pentru a studia atacul asupra unui centru de detenţie ucrainean care s-a soldat cu cel puţin 50 de morţi şi zeci de răniţi în rândul prizonierilor de război ucraineni, transmit CNN.

Citește și: Ucraina dă vina pe Rusia pentru cei 40 de morți dintr-o închisoare: 'Au făcut asta pentru a acuza Ucraina de crime de război'

Atât Rusia, cât şi Ucraina au solicitat o anchetă privind atacul, a declarat Guterres reporterilor la New York, informează News.ro.

El a adăugat că termenii de referinţă pentru grupul de experţi vor trebui să fie acceptaţi de Rusia şi Ucraina înainte ca misiunea de anchetă să înceapă.

Guterres a mai afirmat că echipa de anchetă nu va fi o investigaţie penală, adăugând că ONU caută "membri independenţi ai echipei".

Rusia a invitat anterior experţi de la ONU şi de la Comitetul Internaţional al Crucii Roşii să efectueze o "anchetă obiectivă" cu privire la moartea prizonierilor ucraineni deţinuţi în închisoarea Olenivka din regiunea Doneţk, potrivit unei declaraţii de sâmbătă a Ministerului rus al Apărării.

Cu toate acestea, Comitetul Internaţional al Crucii Roşii a declarat sâmbătă pentru CNN că "cererile sale de acces" la locul respectiv nu au fost aprobate.

Departamentul de informaţii pentru apărare al Ministerului ucrainean al Apărării a susţinut, miercuri, că detonarea clădirii a fost realizată de Wagner, contractorul militar privat ai cărui luptători au fost implicaţi în invazia rusă din Ucraina, precum şi în alte conflicte din Africa şi Orientul Mijlociu. Oficialii ucraineni nu au furnizat, însă, nicio dovadă.

Ucraina a acuzat în mod constant forţele ruseşti că au organizat atacul de săptămâna trecută, ca răspuns la afirmaţiile ruseşti potrivit cărora Ucraina ar fi folosit sisteme americane de rachete de artilerie de mare mobilitate pentru a ataca centrul cu scopul de a împiedica prizonierii ucraineni să recunoască crime de război.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.