Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

OPEC+ cheamă SUA la masa negocierilor pentru un acord privind reducerea producției de petrol

OPEC
OPEC

OPEC, Rusia şi alte state aliate au convenit joi o reducere record a producţiei de petrol, cu 10 milioane de barili pe zi, şi aşteaptă ca SUA şi alţi producători să li se alăture în efortul de a susţine preţurile care s-au prăbuşit din cauza crizei provocată de pandemia de coronavirus, transmite Reuters, potrivit news.ro.

Grupul, cunoscut sub numele de OPEC+, a precizat că acordul final depinde de semnarea acordului de către Mexic, după ce acest stat nu a acceptat reducerea producţiei de ţiţei solicitată. Discuţiile dintre miniştrii Energiei ai unora dintre cele mai importante state vor fi reluate vineri.

Cantitatea de 10 milioane de barili de petrol pe zi este echivalentă cu 10% din livrările globale de ţiţei, iar alte 5 milioane de barili de petrol pe zi ar urma să provină de la alte naţiuni, pentru a contribui la reacţia faţă de cea mai gravă criză de pe piaţa petrolului din ultimele decenii.

Cererea de carburanţi la nivel global a scăzut cu circa 30 de milioane de barili pe zi, care reprezintă 30% din livrările mondiale, ca efect al restricţiilor de consemnare la sol a avioanelor, al scăderii utilizării de vehicule şi al restrângerii activităţilor economice.

Reducerea livrărilor de petrol cu 15 milioane de barili pe zi nu va fi suficientă pentru a opri umplerea rapidă a facilităţilor de stocare. Şi, departe de a semna vreo disponibilitate de a oferi sprijin, preşedintele american Donald Trump a avertizat Arabia Saudită cu măsuri punitive dacă nu rezolvă problema ofertei excedentare din piaţă.

Vezi si: Ludovic Orban anunță ȘOMAJ TEHNIC pentru cei mai mulți bugetari: Cine NU va fi atins de noua decizie a Guvernului

Trump, care a spus că producţia de petrol a Statelor Unite scade deja din cauza preţurilor mici, a avertizat Riadul că ar putea suporta sancţiuni şi tarife pentru petrolul său, dacă nu va reduce livrările suficient pentru a ajuta industria americană a petrolului, care are probleme din cauza preţurilor mici.

Un consilier de la Casa Albă a declarat că Trump a discutat telefonic cu preşedintele rus Vladimir Putin şi cu regele Salman al Arabiei Saudite, despre negocieri, după ce un oficial american a spus că apropierea de un acord a OPEC+ dă pieţei ”un semnal puternic”.

Oficiali ai OEC şi Rusiei au spus că amploarea crizei necesită implicarea altor producători.

”Ne aşteptăm ca alţi producători din afara OPEC+ să se alăture măsurilor, cea ce s-ar putea întâmpla mâine, în timpul întâlnirii G20”, a declarat Kirill Dmitriev, şeful fondului suveran al Rusiei şi unul dintre principalii negociatori ai Moscovei.

Discuţiile de joi ale OPEC+ vor fi urmate de vineri de o conferinţă la distanţă între miniştrii Energiei din grupul G20, al celor mai mari 20 de economii ale lumii, organizată de Arabia Saudită.

Surse din OPEC şi Rusia au spus că se aşteaptă ca alţi producători să contribuie cu o reducere a livrărilor de petrol de 5 milioane de barili pe zi, dar comunicatul de joi al OPEC+ nu menţionează vreo condiţie.

Preţul petrolului Brent, care a atins în martie cel mai scăzut nivel din ultimii 18 ani, a fost tranzacţionat joi în jurul valorii de 32 de dolari pe baril, jumătate faţă de nivelul de la sfârşitul anului 2019.

Documentele arată că OPEC+ va reduce livrările de petrol cu 10 milioane de barili pe zi în mai şi iunie. Toţi membrii vor reduce producţia de petrol cu 23%. Arabia Saudită şi Rusia vor limita producţia cu câte 2,5 milioane de barili de petrol pe zi, iar Irakul cu peste 1 milion de barili pe zi.

Ulterior, OPEC+ va atenua măsurile. Astfel, OPEC+ va restricţiona livrările de petrol cu 8 milioane de barili pe zi în intervalul iulie-decembrie şi cu 6 milioane de barili pe zi în perioada ianuarie 2021-aprilie 2022.

Statele Unite, a căror producţie de petrol a devenit mai mare decât cea a Arabiei Saudite şi a Rusiei, au fost invitate la discuţiile de joi ale OPEC+, dat nu este clar dacă au fost reprezentate la videoconferinţă. Brazilia, Norvegia şi Canada au fost la rândul lor invitate.

Autorităţile americane au anunţat deja că producţia din SUA va scădea n mod natural, pe parcursul a doi ani, dar nu s-au angajat la un nivel anume.

Într-un semn că OPEC+ are probleme să atragă un sprijin mai larg, principala provincie producătoare de petrol din Canada, Alberta, a anunţat că producţia sa a scăzut deja şi că OPEC nu i-a cerut să reducă mai mult livrările. Provincia a precizat că a susţinut ideea SUA, de aplicare de tarife pentru petrolul importat.

Înainte de discuţiile de joi, Moscova şi Riadul erau în conflict în urma eşuării negocierilor din luna martie pentru prelungirea acordului existent de reducere a livrărilor de petrol, care a dus la creşterea producţiei de către saudiţi.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.